Slovenija
16 ogledov

Ogorčeni nad izjavami ministric

Ali bodo slovenski policisti patruljirali skupaj s hrvaškimi? Žurnal24 main
Ministrici lahko zapravljata stotine milijonov, 3,5 milijona za vse policiste pa je preveč, so gorčeni možje v modrem.

"Govoriti o 3,5 milijona evrov za odpravo krivičnih meril pri vrednotenju dela policistov je ceneno preusmerjanje svoje odgovornosti za nastalo situacijo na druge." Tako Policijski sindikat Slovenije zavrača izjavi ministric v odstopu Darje Radić in Irme Pavlinič Krebs, ki se jima zdi nesprejemljivo zapraviti dodatne milijone za povišanje policijskih dodatkov z novim zakonom o organizaciji in delu policije.


Po njihovem je gospodarska ministrica v odhodu Radićeva še najmanj pristojna za ocenjevanje dela policista. Predlagajo ji vpogled v njen prispevek k ureditvi razmer in v ukrepe, ki so pripomogli k selitvi nekaterih priznanih slovenskih podjetij v tujino, k podražitvi elektrike in podobno.


Ogledalo nastavljajo tudi ministrici za javno upravo Pavlinič Krebsovi. Medtem ko so se policisti odrekali sredstvom za delovno uspešnost in odpravi plačnih nesorazmerij, je Krebsova namesto dogovorjenega enoodstotnega zmanjšanja števila zaposlenih v javni upravi število povečala za tri odstotke, kar znese približno sto milijonov evrov na letni ravni, pišejo policisti.

Katarina Kresal BOBO | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Kresalova: Ne gre zame. Ne gre za volitve. Za policiste gre.
"Slovenski vojaki imajo že vrsto let z Zakonom o službi v Slovenski vojski in Zakonom o obrambi urejen delovnopravni status," piše notranja ministrica Katarina Kresal v svojem blogu, "zakaj so bili iz tega izvzeti policisti in kaj se je ta čas dogajalo z njimi, je tudi zame vprašanje, na katerega nimam odgovora." Navaja, da za policiste veljajo številne omejitve, ki jih drugi javni uslužbenci ne poznajo. V primeru neposredne nevarnosti za življenje in zdravje ljudi policisti nimajo pravice odkloniti izvršitve naloge ali zapustiti delovnega mesta, četudi je ogroženo njihovo lastno življenje, še navaja Kresalova in dodaja, da so policisti dolžni ukrepati tudi v prostem času.


Cariniki: Katere dodatke mi imamo, oni pa ne?
Sindikat carinikov Slovenije medtem Kresalovo poziva k pojasnilu, kakšne dodatke so že dobili cariniki, ki jih policisti po njenih besedah nimajo. Ogorčeni nad njenimi izjavami ne izključujejo možnosti ponovnega oblikovanja stavkovnega odbora in stavke tudi med turistično sezono.


Policisti prosijo za razumevanje
Državljane Republike Slovenije možje v modrem prosijo za razumevanje njihovih zahtev, saj je policist kljub uniformi navaden delavec, ki ima družino, nekateri tudi partnerja brez službe ter šoloobvezne otroke, ki jim komaj še omogočajo dostojno življenje. "Zakonov pa ne sprejemamo mi policisti, temveč izbranci ljudstva v državnem zboru," še pišejo varuhi zakona.

Komentarjev 3
  • jst 12:37 02.julij 2011.

    Da polovijo une k kradejo miljone. Ne potrebujejo ne dobrih oblek(hiše majo ogrevanje in hlajenje) ne potrebujejo niti pištol pendrekov, saj so vsi kradi večinoma le z jeziki in lažmi. Potrebujejo le pisalo pa list oziroma zvezek kjer bodo lahko ...prikaži večko vse kazni jim spisali in jih poslali ke k pašejo

  • repro 10:24 02.julij 2011.

    "modreci" imajo za svoje (ne)delo še prevelike plače, sej jih je npr. v mestu vidit da samo postopajo ter se klatijo po lokalih. Ampak una sadistka k.k. želi ostati na položaju in bo zapravljala še tam kjer absolutno ni potrebe.

  • franceljtancelj 22:39 01.julij 2011.

    Pa kako naj policist dela dobro s slabim zakonom? Opremo imajo tako slabo, da Bog se usmili, sistem točkovanja je tak, da je za zjokat. Uniforme so vsaj po moji presoji praktično neuporabne in so dobre samo za sprehod pa ...prikaži več še to ob lepem vremenu. orožje in ostala oprema........ praktično vse skupaj 80% opreme za v smeti. Pa kaj hočete od njih?