Slovenija
14 ogledov

Če ne greste zdaj, vam bo morda žal

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Zima je za mnoge izgovor, da ne telovadijo in raje počakajo na toplejše mesece. Vendar se ravno zdaj izplača preizkusiti nekatere dejavnosti, ki jih poleti ne morete.

Tek pridobiva na priljubljenosti
Začnimo na začetku: vsem je najbolj znano alpsko smučanje. Tega je v preteklosti po priljubljenosti s prvega mesta že skoraj izpodrinilo deskanje, a se je na koncu smučanje s prihodom karvinga znova utrdilo na prestolu. V Sloveniji zadnje čase na priljubljenosti hitro pridobiva smučarski tek. Razlog? Ljudje so spoznali, da s smučarskim tekom naredijo veliko več za svoje telo kot s smučanjem, tek je cenejši od smučanja (razen v centru Preska v Medvodah vam nikjer ni treba plačati zato, da tečete) in manj je možnosti za poškodbe.

Turni smučarji zasedajo lažje vrhove
V zadnjih letih se je med Slovenci precej razširilo turno smučanje. Komna je pri nas nekakšna "meka" turnega smučanja, sledi pa ji verjetno Viševnik, pravi strokovni sodelavec komisije za turno smučanje pri PZS, Matjaž Šerkezi: "Opažamo čedalje večje število ljudi, ki se ukvarjajo s turnim smučanjem, predvsem na lažjih vrhovih, denimo na Veliki Planini. Tudi v trgovinah se oprema čedalje bolj prodaja. Zdi se mi, da se je v zadnjih dveh letih zgodil nekak miselni preskok ljudi. V Avstriji denimo že kar nekaj časa hodijo na t. i. kravje planine, kjer ni nevarnosti za plazove – gre za rahel vzpon in nato spust, kjer tveganje ni veliko."

"Še vedno pa je oprema dovolj draga. Gre za enkratno investicijo. Za opremo nižjega ranga damo okoli 600 evrov, od tega 200 do 300 evrov za smuči," dodaja Šerkezi, ki opaža, da ljudje opremo povečini kar kupujejo in si je ne izposojajo. Opremo si sicer lahko izposodite denimo v Iglu športu.

Pohodnikov je v času zime manj. Tisti, ki gredo v gore, pa so ustrezno opremljeni in se v gorskem svetu gibljejo že poleti in jeseni, ocenjuje Šerkezi. Kar nekaj Slovencev se odloči tudi za krpljanje, zimski treking, snežni rafting, sankanje in pasje vprege.

 

Za željne avanture
Avanturistični center Nomad2000 v teh mesecih ponuja naslednje dejavnosti: snežni rafting, krpljanje, pasje vprege in zimske trekinge. "Za pasje vprege je dosti interesa, prav tako za krpljanje. Gre za dve do triurni program, v katerem predstavimo program. To je pač za enkratno priložnost, da se ljudje peljejo in preizkusijo," pravi Denis Pilih. Letno vožnjo s pasjimi vpregami pri njih preizkusi okrog 70 ljudi. Na krpljanje se odpravijo na Veliko Planino, Pokljuko ali v Logarsko dolino; snežni rafting izvajajo na Voglu, Veliki Planini in v Logarski dolini; zimske trekinge pa izvajajo povsod po Sloveniji.

Plezajo po ledu, kajtajo po snegu
Verjetno med najbolj ekstremne športe spadajo ledno plezanje, snežno kolesarjenje in kajtanje na snegu (kiteboarding). Slovenci smo precej aktivni v prvem, kjer potekajo tudi tekme za svetovni pokal. Kolesarjenja je občutno manj, snežni kajtarji se pri nas zbirajo predvsem v Lescah, pa tudi v Ratečah in na Blokah, tisti najbolj zagnani pa se odpravijo do avstrijskega Obertauerna.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.