Slovenija
12 ogledov

Cena zlata nad tisoč dolarjev

zlato zlata palica istock Žurnal24 main
Cena zlata je na svetovnih trgih dosegla rekordno vrednost, saj je presegla tisoč dolarjev za unčo. Vrednost dolarja pa še naprej pada.

Višje cene zlata so predvsem posledica strahu pred recesijo ameriškega gospodarstva in posledično vse šibkejšega dolarja. Dolar je namreč v primerjavi z evrom dosegel novo najnižjo vrednost, pa tudi najnižjo vrednost v zadnjih 12 letih v primerjavi z jenom (sto jenov za dolar). Za en evro je bilo sicer treba odšteti 1,56 dolarja. Analitiki napovedujejo, da bo vrednost dolarja v primerjavi z drugimi svetovnimi valutami še naprej padala, dokler ne bo končana kriza na ameriškem trgu hipotekarnih posojil. Prav tako pa je zaradi upočasnjene gospodarske rasti in slabših pogojev na kreditnih trgih veliko podjetij napovedalo milijonske izgube.

 

ECB: Inflacija bo še vztrajala

Obdobje razmeroma visokih stopenj inflacije bo trajalo dlje, kot je bilo pričakovano pred nekaj meseci, v svojem rednem mesečnem poročilu za marec ugotavlja Evropska centralna banka.

Na padec vrednosti dolarja vpliva tudi vse večja brezposelnost v ZDA in visoki življenjski stroški, kar po mnenju analitikov vpliva na kupno moč potrošnikov, ki se v ZDA zmanjšuje. Nekateri pri tem vidijo rešitev v znižanju obrestnih mer (o tem bo Ameriška centralna banka odločala 18. marca), vendar analitiki ob tem opozarjajo, da bi to lahko še dodatno oslabilo dolar in povečalo inflacijo.

Delniški indeksi še padajo
Zaradi vseh zgoraj navedenih razlogov so vsi pomembnejši svetovni indeksi v rdečih številkah. Indeks Dow Jones Industrials je danes v prvi uri trgovanja padel za skoraj dva odstotka, Nikkei 225 pa je čez noč izgubil 3,33 odstotka. Nemški DAX, angleški FTSE in francoski CAC so do 15. ure izgubili med dvema in tremi odstotki vrednosti.

Cena nafte se ne ustavi
Novo rekordno vrednost je dosegla tudi cena nafte, ki se je povzpela na 110,20 dolarja za sod. K padcu cen je kratkoročno sicer pripomogla objava poročila ameriškega ministrstva za energijo o povečanju obsega ameriških zalog, vendar pa ni mogla zaustaviti padca vrednosti dolarja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.