Slovenija
9113 ogledov

Cene maturantskih plesov poletele v nebo

maturantski ples
1/3
Profimedia
Sezona maturantskih plesov se počasi bliža koncu. Preverili smo, koliko je letos znašala cena enega najpomembnejših dogodkov v življenju posameznikov.

Z marcem se je začela sezona maturantskih plesov, ki za večino srednješolcev predstavlja vrhunec srednješolskih let. Z edinstveno prireditvijo na najlepši možen način zaokrožijo tri oziroma štiri leta, ki so jih preživeli skupaj, in se podajo v novo življenjsko obdobje. Če bi slovesni dogodek, ki ga srednješolci doživijo zgolj enkrat v življenju, moral izražati pozitivno konotacijo, se ga v zadnjih leti drži predvsem sinonim za zasoljene cene. Visoki stroški, ki jih dogodek potegne za seboj, mnogo staršev pahnejo v stisko.

Zaradi prevelikega finančnega zalogaja so se na eni od šol v Pomurju celo odločili, da letos maturantskega plesa ne bodo izvedli. "Oddelka sta majhna, stroški pa vrtoglavi. Tako so se dijaki skupaj s starši odločili, da maturantskega plesa ne bodo imeli. Interesa ni bilo, zato je zgodba zaključena," je njihovo odločitev, ki je presenetila mnoge, za N1 obrazložila ravnateljica Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci Karmen Stolnik.

maturantski ples | Avtor: Profimedia Profimedia
Za razliko od omenjene šole so maturantski plesi na ostalih srednjih šolah in gimnazijah trenutno v polnem teku. Dejansko so se priprave nanje začele že v začetku septembra, ko so dijakom plesne šole prvič predstavile različne aranžmaje. V tem obdobju med plesnimi šolami že tradicionalno poteka srdit boj, saj si vsaka želi privabiti čim večje število šol, ki se bodo zanje odločile.

S tem pa se tudi začnejo stroški, ki naraščajo vse do vrhunca. Najprej morajo maturanti plačati plesne vaje, ki jih obiskujejo kot pripravo na veliki dogodek. Cene plesnih tečajev se po naših ugotovitvah gibljejo med 35 in 50 evri. V večini primerov obsegajo 10 deset plesnih vaj, ponavljalno vajo, generalko na dan dogodka, ponekod tudi plesne vaje za starše maturantov in vajo maturantov s profesorji. 

Pri kranjski plesni šoli RITEM v svojem paketu v vrednosti 50 evrov poleg zgoraj naštetega nudijo še organizacijo maturantskega sprevoda in četvorke na ulicah Kranja ter učenje maturantske himne Gaudeamus igitur. Pri plesni šoli omenijo, da plesni tečaj predstavlja delež 35 oz. 40 evrov, preostanek je izvedba ostalih aktivnosti ter ugodnosti. Cene v primerjavi s preteklim letom niso spreminjali. 

maturantski ples Slovenija Starši so razburjeni, niso prejeli vračila za maturantski ples

Stroški se nadaljujejo s ceno vstopnice za maturantski ples, ki jo morajo plačati maturanti in ostali gosti prireditve. Ta običajno vključuje organizacijo dogodka z najemom in okrasitvijo dvorane (v kolikor šole nimajo prostora, da bi dogodek lahko izpeljale na "domačem prizorišču"), šopke za učitelje, živo glasbo, fotografiranje in snemanje, organizacijo in vodenje plesa, varovanje ter gostinsko ponudbo skupaj s torto, se med različnimi ponudniki razlikuje. Odvisna je od izbranega plesnega paketa in od števila vseh kupljenih kart. V večini primerov je za otroke med 7. in 12. letom vstopnica cenejša, do 6. oziroma 7. leta starosti pa je vstop pogosto brezplačen.

Maturantski plesi se bodo vrstili vse do sredine marca, na vseh pa bo skupaj oko | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Po naših ugotovitvah vstopnica za dan D le redko stane manj kot 40 evrov po osebi, bolj verjetno je, da boste zanjo odšteli od 50 do 65 evrov. Najvišjo vrednost, torej 65 evrov, so za all inclusive paket maturantskega plesa morali plačati maturanti dvajsetih ljubljanskih srednjih šol in gimnazij, ki so organizacijo maturantskih plesov zaupali plesnemu centru Bolero. 

Danijel Čampa iz omenjene plesne šole nam je dejal, da so cene v primerjavi s preteklim letom dvignili za približno 4 %. To pri zanimanju po njegovem opažanju ni igralo vloge, saj je število udeležencev maturantskih plesov pri njih podobno kot v preteklih letih oziroma celo višje.

Podoben znesek v vrednosti 62 evrov so za vstop na prizorišče plačali gimnazijci novogoriške gimnazije, ki so organizacijo slavnostnega dogodka prepustili Plesnemu studiu Rebula. Prav toliko so za vstopnico na maturantski ples morali odšteti tudi dijaki mariborske srednje šole. Višja cena vstopnice je posledica vpisa nižjega števila dijakov zadnjih letnikov.

Časi, ko je bilo za vstopnico treba odšteti le 30 oz. 40 evrov, so mimo tudi na Gorenjskem, kjer so cene trenutno precej višje. Najnižjo vstopnico so plačali dijaki Gimnazije Kranj, ki so na osebo odšteli 55 evrov, medtem ko so se cene vstopnic na nekaterih drugih šolah zaradi manjšega števila prijavljenih povzpele že na 76 evrov. Pri plesni šoli RITEM sicer opažajo, da se za organizacijo maturantskega plesa običajno odločajo vse šole v njihovi bližini, pri čemer je število udeležencev odvisno od posamezne generacije: "Včasih je interesa več, včasih manj, a v povprečju ostaja enako."

maturantski ples Slovenija To vse so stroški maturantskega plesa

Med šole, ki so za maturantski ples postavile najnižjo ceno, sodi velenjska gimnazija. Tam so maturanti za vstopnico odšteli 25, gostje 45, otroci do 10. leta pa 15 evrov.

Rešitev je lastna organizacija

Določene srednje šole se zavedajo, da so stroški za maturantski ples za mnoge družine previsoke, zato so se odločile same organizirati dogodek. Ugotovile so, da je to najcenejša rešitev. 

Drugačno prakso so ubrale srednje šole na Dolenjskem, ki so organizacijo maturantskih plesov v celoti prepustile maturantom. Zaposleni jim po potrebi priskočijo na pomoč z napotki in izkušnjami. Tina Cvijanovič, mentorica dijaške skupnosti SERŠTG v Novem mestu, opaža, da je s strani njihovih dijakov vsako leto izkazan velik interes za organizacijo in se le redko zgodi, da se razredi ne odločijo za izvedbo.

Scena 27.01.08, Maturantski ples v Celju, foto: Gregor Katic | Avtor: Gregor Katič Gregor Katič
Sogovornica izpostavi, da pri njih vstopnine ne zaračunajo. "Ker so maturantski plesi privatni dogodek, nimamo posebnega sklada. Naši dijaki so zelo uspešni v pridobivanju sredstev z različnimi akcijami, tržnicami in stojnicami, ki jih zastonj nudijo občina ali nakupovalna središča. Vsak razred si tako v celoti pokrije stroške organizacije. V kolikor gre za dijaka iz socialno šibkejšega okolja, se pri plesni šoli in v restavraciji, kjer imajo praznovanje, dogovorimo za popust. Takšnih primerov je pri nas sicer malo," izkušnje z nami deli mentorica dijaške skupnosti.

Spet druge šole imajo za posameznike iz socialno ogroženih družin poseben sklad oziroma se z organizatorji plesnega tečaja dogovorijo za nižjo ceno oziroma oprostilo plačila. Najbolj podjetni dijaki se znajdejo tudi tako, da na dogodku izvedejo srečelov, s čimer pokrijejo stroške vodenja voditelja in glabene skupine.

Alenka Budihna ravnateljica Slovenija "Ni res, da si naši dijaki med seboj ne pomagajo in si zapiske prodajajo"

S plačilom vstopnice za svečan dogodek stroškov ni konec. Ravno nasprotno: ti se z vsakim tednom z bližanjem slavnostne prireditve le še seštevajo. Treba je izbrati svečano oblačilo in obutev, pri dekletih ne smemo pozabiti nit na svečano frizuro in naličen obraz. Na koncu pa sta tu še zabava po maturantskem plesu in kasneje maturantska parada. Starši se ob tako visokih stroških zato lahko upravičeno držijo za glavo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 10
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 17:54 14.april 2024.

    Mi smo imeli vsi enake majice z napisom šole in letnik. Oblečeni v kavbojke dekleta pa v kavbojska krila! Plesali smo v telovadnici ob prigrisku kanapejih in soku! Bilo je super, se danes imamo spomine na obletnicah!

  • Ender3 13:42 14.april 2024.

    Mater kako nekateri dobro služijo . Za vse je pa kriv Putin, ker pravega razloga za praznjenje denarnic staršev nimajo. Banda pohlepa kamorkoli greš in karkoli počneš..

  • bi_ba 13:28 14.april 2024.

    Oblečeni so pa kot maškare, še posebej debele punce. Se vidi, da so navajeni samo strganih kavbojk in majic.

Sorodne novice