Slovenija
7950 ogledov

Cerar razkril svoje kandidate

Miro Cerar Anže Petkovšek Izjava predsednika stranke SMC Mira Cerarja pred skorajšnjim zaključkom pogajanj o oblikovanju Šarčeve vlade.
Stranka SMC je sporočila, koga predlagajo na ministrska mesta.

Iz stranke SMC so prek Twitterja sporočili imena kandidatov, ki jih stranka predlaga mandatarju Marjanu Šarcu. SMC namreč skladno z dogovorom med strankami koalicije pripadajo štiri ministrstva. 

Njihov kandidat za ministra za zunanje zadeve je nekdanji premier Miro Cerar. Na gospodarskem ministrstvu bi še naprej ostal Zdravko Počivalšek. Na čelo ministrstva za okolje bi posedli Jureta Lebna, ministrica na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pa bi bila Ksenija Klampfer. 

Bratuškova postavila pogoj

 

Včeraj so svojo odločitev sporočili tudi v Stranki Alenke Bratušek. Svet stranke je potrdil vstop v koalicijo pod vodstvom Marjana Šarca, a pri tem postavil pogoj. Zadnji od petih sklepov, ki jih je sprejel svet, pogojuje njihovo sodelovanje s podporo njihovim kandidatom za ministrska mesta. V primeru nasprotovanja izbranim kandidatom Šarčeve vlade ne bodo podprli. 

Stranki je bilo ponujeno vodstvo treh ministrstev. Svet stranke je za ministre predlagal Alenko Bratušek za infrastrukturo, Marka Bandellija za ministra Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in Petra Jožefa Česnika za ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Alenka Bratušek Slovenija Bratuškova gre v vlado pod enim pogojem

DeSUS uradno potrdil vstop

Svoj vstop v vlado so potrdili tudi v stranki DeSUS. Njen predsednik Karl Erjavec je dejal, da koalicijska pogodba obsega vse, kar si želijo v stranki. Stranka bo načelovala dvema ministrstvoma, in sicer ministrstvu za obrambo in ministrstvu za kmetijstvo. Kandidat za ministra na prvem je Karl Erjavec, na drugem pa Aleksandra Pivec. Ob tem so si zagotovili tudi sekretarja na ministrstvu za izobraževanje in na minisrstvu za zdravje. 

Karl Erjavec Slovenija Erjavec in Pivec na mesti ministrov, Vilfan in Prikl bosta državna sekretarja

Kdo so preostali kandidati?

V SD so se odločili, da bo ministrstvo za pravosodje vodila dozdajšnja obrambna ministrica Andreja Katič, državna sekretarka na omenjenem ministrstvu pa bo Dominika Švarc Pipan. Na čelo šolskega ministrstva predlagajo Jerneja Pikala, na čelo kulturnega pa Dejan Prešička. 

Lista Marjana Šarca bo prevzela ministrstvo za zdravje, kjer naj bi skupne točke našli s Samom Fakinom. Prav tako bodo izbirali ministra za finance, kjer si sami želijo Mateje Vraničar Erman. Poleg tega jim pripada še notranje ministrstvo in ministrstvo za javno upravo. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 15
  • mercedesb 10:58 26.avgust 2018.

    V čuzo vso to rdeco golazen

  • mirror 08:39 26.avgust 2018.

    Pohlepni Cerar bo veliko hodil po svetu in nabiral dnevnice.

  • tatjana90 21:10 25.avgust 2018.

    Dekadenca slovenske vlade.