Slovenija
11768 ogledov

Cerar ZDA izrekel resno opozorilo

Miro Cerar
1/3
Saša Despot izjava Mira Cerarja za medije v zvezi s pismom Evropski komisiji
Ameriški časnik Washington Post je v soboto poročal, da je Miro Cerar, zunanji minister "majhne balkanske države", ki jo številni Američani povezujejo z ameriško prvo damo Melanio Trump, prišel v Washington z opozorilom, da morajo ZDA svojo vlogo v Evropi narediti vidnejšo, ali pa jih bosta zasenčili Kitajska in Rusija.

Časnik omenja, da je bil obisk nekdanjega slovenskega premierja Cerarja pri ameriškem državnem sekretarju Miku Pompeu in svetovalcu za nacionalno varnost Johnu Boltonu prvi uradni obisk slovenskega zunanjega ministra po letu 2010.

Cerar je v pogovoru za časopis dejal, da je Slovenija pritegnila veliko zanimanje Kitajske, čeprav ima le dva milijona prebivalcev, ZDA pa so po drugi strani veliko manj vidne.

"Dobro gospodarsko sodelovanje ni dovolj. Mislim, da bi bilo zelo dobro, če bi bili naši ameriški prijatelji in zavezniki bili bolj prisotni v regiji," je menil.

Cerar: Kitajci prihajajo v Evropo, s premierjem sem se srečal petkrat

Kot je še pojasnil, Kitajci prihajajo v Evropo in sam se je na primer kot premier kar petkrat srečal s kitajskim premierjem Li Keqiangom.

Cerar predvideva, da se bo veliko držav na Balkanu in v Vzhodni Evropi politično in gospodarsko približalo Pekingu in Moskvi. "Če prevladajo ruski in kitajski interesi, bomo izgubili regijo. ZDA bi lahko bile veliko bolj prisotne," je dejal.

Časopis omenja, da so nekatere države v Evropi doživele porast nacionalističnih in desničarskih strank s protiimigracijsko agendo.

"V Sloveniji je na volitvah letos največ glasov dobila protiimigrantska Slovenska demokratska stranka, katere voditelj je uporabljal trumpovski slogan 'Najprej Slovenija'", ob tem piše časopis in dodaja, da mu je pot na oblast preprečila koalicija zmernih in levosredinskih strank.

Washington Post omenja tudi Cerarjev obisk pri senatorki Amy Klobuchar in pogovore o oblikovanju skupine prijateljev Slovenije v ameriškem kongresu. "Ni se pa srečal z najbolj slavno slovensko imigrantko, čeprav je s prvo damo govoril, ko je spremljal predsednika države na Generalno skupščino ZN v New York," dodaja časnik.

"Zelo smo ponosni na Melanio"

"Zelo smo ponosni na Melanio, da je Slovenka prva dama. Radi bi, da pripelje moža v Slovenijo," je dejal Cerar.

Časopis še navaja, da Cerarju pripisujejo zasluge za preobrazbo slovenske ekonomije iz obdobja nazadovanja pred desetletjem v 4-odstotno gospodarsko rast, ki je ena najhitrejših v EU.

Cerar je v pogovoru dejal, da vlada v Ljubljani priznava potrebo po povečanju porabe za obrambo. Skrbi pa ga umik ZDA iz iranskega jedrskega sporazuma ter njihovo nasprotovanje globalnemu dogovoru o migracijah in pariškemu podnebnemu sporazumu.

"Sodelovanje ZDA z ostalim svetom pri preprečevanju nezakonitih migracij, trgovine z ljudmi in kršitev človekovih pravic vseh vrst je izjemno pomembno. Če so ZDA z nami, smo lahko res uspešni," je še dejal Cerar.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
 • mefisto 07:01 17.december 2018.

  Cerar je nagnal Američanom strah v kosti. Trump je pa samo zehajoče vprašal, kdo je ta silak in odkod se je vzel..

 • minimaxi 05:52 17.december 2018.

  Bravo Cmerar. Zagrozi Ameriki!!! Če nas ne bodo jemali resno, jih bomo zbombandirali z vsemi šestimi Pilatusi, z padalom izkočili iz obeh helikopterjih in poteptali z vojaškimi prepararelimi škornji... budala, brigaj se raje za Slovence

 • Avatar vec
  vec 22:37 16.december 2018.

  Napisaču u serbo croatian jeziku, mada ovih vremena ni croati neznaju jel se zvala 1939 ljekara, lekara ili APOTEKA, (mada se zvala apoteka kao uvjek do tada) Ja vam mogu naprosto rećim, da pošto je Melanija najurila Hrvaticu koja je ...prikaži veče bila sve vreme od velikog važenja za Hvratsku oblast, morem lijepo reći da ta era je gotova, Nijedan Hrvatski Časopis nije tu Đževojku Mira Ricardel , SPOMENUO NIKAD, ali Melanija ne našla trulog crva i napravila za SLOVENIJU VIŠE nego Peterle i vsi politiki.

Sorodne novice