Slovenija
9593 ogledov

Po obisku te slovenske cerkve so vam odpuščeni vsi grehi

Marijina cerkev Gorca pri Mariboru Facebook Marijina cerkev na Gorci pri Mariboru.
Podelitev posebnega papeževega privilegija nameravajo obeležiti s tridnevnim praznovanjem.

Papež Frančišek je Marijini romarski cerkvi na Gorci pri Mariboru podelil privilegij popolnega odpustka. Tega lahko dobijo vsi, ki ob določenih pogojih obiščejo cerkev, so sporočili iz župnije Svetega Petra v Malečniku.

Da bi priljubljena romarska cerkev na Gorci dobila možnost popolnega odpustka grehov, sta papeža zaprosila mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl in upravitelj župnije Svetega Petra v Malečniku Sebastijan Valentan, ob tem pa sta izpostavila velik pomen, ki ga ima cerkev za vernike. Papež je prošnji ugodil, obvestilo o tem so v župniji prejeli nedavno, so sporočili.

Skupaj s podelitvijo privilegija je bila cerkev tudi duhovno pridružena največji Marijini cerkvi na svetu, papeževi baziliki Marije Velike v Rimu, in vključena v Svetovno zvezo Marijanskih svetišč.

Marijina cerkev na Gorci, zgrajena v gotskem slogu, letos obhaja 530. obletnico prve pisne omembe.

Po papeževi odobritvi bo lahko popolni odpustek v cerkvi na Gorci prejel vsak, ki bo zadostil običajnim pogojem za prejem odpustka (spoved, obhajilo in molitev po namenu svetega očeta) ter bo na določen dan obiskal katerega od verskih dogodkov v cerkvi. Pri tem se kot dnevi, na katere je mogoče prejeti odpustek, štejejo 5. avgust (praznik bazilike Marije Velike v Rimu), 8. september (praznik cerkve na Gorci) ter slovesni Marijini prazniki in dnevi, ko v svetišče na Gorco poteka množično romanje. Enkrat letno lahko vernik popolni odpustek na Gorci prejme tudi na dan, ki si ga izbere sam.

Na Gorci bo počival Slomšek

Marijina cerkev Gorca pri Mariboru | Avtor: Facebook Facebook

Cerkve, v katerih lahko verniki dobijo popolni odpustek, so sicer redke. V Sloveniji so tovrstne cerkve med drugim na Brezjah, Ptujski Gori in Prihovi. Še večja redkost je, da je neka cerkev duhovno pridružena papeški baziliki Marije Velike v Rimu, s čimer na nek način postane njena "sorodnica". Znotraj mariborske nadškofije je to edina cerkev, ki ji je podeljen tak status, pojasnjujejo v župniji.

Podelitev privilegija cerkvi na Gorci nameravajo v župniji in mariborski nadškofiji obeležiti s tridnevnim praznovanjem, ki bo vrh doseglo 8. septembra, ko je v tamkajšnji cerkvi tudi vsakoletni glavni romarski shod.

V povezavi s podeljenim privilegijem v cerkvi na Gorci uvajajo tudi nekatere novosti. Vanjo bodo med drugim trajno prinesli relikvije blaženega škofa Antona Martina Slomška. Pri vhodu v cerkev pa bo mogoče zvoniti na zvon želja, ki ima posebno zgodovinsko vrednost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 52
  • libris5555 08:01 22.avgust 2023.

    Bodi pošten do vseh, pa ne rabiš nobenih odpustkov.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 21:27 21.avgust 2023.

    Nekoga ubiješ greš po odpustek pa je ok. A to je nova doktrina RKC ja.

  • Pišmevuh 20:49 21.avgust 2023.

    Pa vsaj enega zelenega v puščico. Čudi me, zakaj ne prodajajo odpustkov preko Amazona? Gotov biznis.

Sorodne novice