Slovenija
73 ogledov

Cerknica: Reševali smo življenja

poplave Saša Despot
Napovedi vremenoslovcev so se uresničile; huda noč predvsem na območjih Cerknice, Dolenje vasi, Iga.

Gasilci v omenjenih krajih so na nogah že od enajstih zvečer, najprej so reševali objekte, potem pa predvsem življenja, nam je povedal poveljnik civilne zaščite Cerknica Jože Turšič. Iški župan Janez Cimperman je medtem povedal, da so razmere pri njih "katastrofalne". Več vasi je odrezanih od sveta.

Cerknica: ponoči več alarmov

"V nočnih urah je bilo kaotično. V kratkem času je padla zelo velika količina padavin, tako da je hudournik prestopil bregove. Poplavljena je Dolenja vas, Cerknica ob Cerkničišci, naselje Videm. Tudi naš štab smo preselili na policijo, saj je gasilski dom poplavljen," jutranje stanje opisuje Turšič. 

Dodaja, da so bile ceste ponoči povsem neprevozne, poplavljene. Po šesti uri se je voda vendarle začela umikati nazaj v strugo. Šole in vrtci obratujejo normalno, je pa v občini zalitih okrog 200 objektov.

Ponoči je bilo v cerkniški občini 130 gasilcev na terenu. "Ob enajstih zvečer smo začeli nameščati protipoplavne vreče, okrog dveh zjutraj pa je voda narastla do te mere, da smo reševali le še življenja. S protipoplavnimi vrečami smo prenehali, ker je bilo prenevarno," pravi Turšič in dodaja, da so opozarjali ljudi, naj se umaknejo v višja nadstropja, sprožali so opozorilne alarme oziroma sirene. "Pričakujemo pomoč sosednjih gasilskih zvez, tako da bomo zdaj s črpanjem vode z zalitih objektov in čiščenjem."

Vremenska ujma ni prizanesla niti Poljanski dolini, kjer so že podori zemeljskih plazov, sprožajo se hudourniki.

Težave na Goriškem

Dvignjena podtalnica in meteorna voda sta ob obilnem deževju sinoči ponovno zalivala kletne prostore na Goriškem. Tokrat je bilo hudo v štirih občinah na Goriškem, medtem ko v Posočju in na Vipavskem tokrat ni bilo težav. Zvečer okoli 20. ure je meteorna voda začela poplavljati v Volčji Dragi, kjer je zalila proizvodni objekt in gostinski lokal, ogroženih je bilo tudi več stanovanjskih objektov v Bukovici, Renčah, Vogrskem in v Biljah.

Gasilci PGD Šempeter so nudili pomoč voznikom z vozili, ki so obtičala v vodi na poplavljenih cestiščih v okolici Šempetra. Zaprte so bile tudi ceste med Rožno dolino in Ajševico in v Ajševici. Zaradi nanosov zemlje in kamenja so zaprli ceste v naselju Loke. Tudi V Mestni občini Nova Gorica je hudourniška voda zalila kletne prostore več stanovanjskih objektov.

Ogroža tudi Drava

Reka Drava je močno narasla in bi lahko prestopila bregove ter ob nadaljevanju močnega deževja začela poplavljati posamezna območja med Mariborom in mejo s Hrvaško. Na vtoku iz Avstrije  je reka že dosegla pretok okoli 1700 kubičnih metrov na sekundo in poplavlja na izpostavljenih mestih.

Zgodaj zjutraj je Drava že poplavljala v Vuzenici in okolici, kjer je voda zalivala stanovanjske objekte.Takrat je bila na celotnem območju občine Dravograd zaradi vztrajnega naraščanja Drave sprožen opozorilni alarm oziroma sirena, ki opozarja na nevarnost. Tudi na območju Dravograda Drava na določenih mestih v Dravogradu že poplavlja.

Komentarjev 1