Slovenija
17 ogledov

Černačev pospešek za HE

bogdan barbič, zvonko černač Jerca Božič Kranjec
Spodnja Sava. Če DPN ne bo v rokih, bodo uslužbenci osebno odgovarjali.

Zvone Černač, minister za infrastrukturo in prostor, je posavskim energetikom včeraj na gradbišču hidroelektrarne (HE) Krško dejal, da naj bi bil državni prostorski načrt (DPN) za naslednjo v verigi HE na spodnji Savi – HE Brežice – nared še v letošnjem prvem polletju, do konca leta pa še DPN za zadnjo – HE Mokrice. Brežiški DPN so na ministrstvu do zdaj pripravljali šest let.

Konec leta bi tako lahko začeli graditi HE Brežice, štiri ali pet mesecev pozneje pa tudi HE Mokrice, meni Niko Galeša, predsednik odbora za HE na spodnji Savi: “K čimprejšnji izgradnji stremimo tudi zaradi protipoplavne zaščite, saj z zavlačevanjem povečujemo možnost vnovičnih poplav.”

Nekdo bo odgovarjal

Postopke pri pridobivanju dovoljenj je mogoče pospešiti, kot je dejal Černač, z drugačnim načinom dela in z ustrezno interpretacijo zakonodaje, ki pa je potrebna tudi sprememb v smeri pospešitev in poenostavitev postopkov.

Posavci so prepričani, da na DPN za omenjeni HE čakajo tako dolgo tudi zaradi njim nenaklonjenih uslužbencev direktorata za prostor. “Glede tega smo sprejeli odločitve, da se bodo aktivnosti posameznih uslužbencev povečale in da bodo prevzeli osebno odgovornost za posamezne postopke,” je povedal Černač. Kot je pojasnil, naj bi to pomenilo, da bo uslužbenec za opravljeno nalogo lahko ali ustrezno nagrajen ali pa si bo moral svojo priložnost poiskati drugje.

Barbič: Denar imamo

Podjetje Hidroelektrarne na spodnji Savi (Hess) je po besedah direktorja Bogdana Barbiča na gradnjo finančno absolutno pripravljeno: “Za energetski del ne vidimo nobenih težav, poiskali bomo še nekatere druge vire financiranja, sicer pa tri že zgrajene HE omogočajo financiranje tudi četrte in pete.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.