Slovenija
8532 ogledov

Hitra rešitev za Mahničeve strahove

Žan Mahnič Saša Despot
Informacijska pooblašenka na policiji uvedla inšpekcijski postopek.

Informacijska pooblašenka Mojca Prelesnik je potrdila, da so na policiji uvedli inšpekcijski postopek, v katerem preverjajo, ali so policisti res neupravičeno pregledovali evidence določenih poslancev oz. politikov. 

Zaradi takšnih sumov je v torek posebna komisija Knovsa obiskala policijo, a jim ta zahtevanih podatkov ni želela izročiti. Poslanec SDS Žan Mahnič, ki je bil del posebne komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs), je v sredo pojasnil, da so v torkovem nadzoru na policiji želeli pregledati, kdo od zaposlenih je morebiti v zadnjih dneh oziroma tednih pregledoval evidence določenih poslancev oziroma politikov.

S tem so želeli preveriti informacije o domnevnem vohunjenju kriminalistov za člani strank, ki se dogovarjajo o oblikovanju nove koalicije, za katerim naj bi stal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Damir Črnčec, kar je ta sicer že zanikal.

Alenka Bratušek Slovenija V SMC in DeSUS zaskrbljeni, v SAB ne verjamejo v naključja

Bobnarjeva: Slovenska policija ne bo podaljšana roka politike

Generalna direktorica policija Tatjana Bobnar pa je dejala, je pooblaščena skupina Knovsa zahtevala tudi podatke o odprtih predkazenskih postopkih, ki pa ji jih niso dali, saj da lahko Knovs izvaja le nadzor nad prikritimi preiskovalnimi ukrepi.

Bobnarjeva je ob tem zavrnila očitke o zavračanju parlamentarnega nadzora. Poudarila je, da slovenska policija ni in ne bo podaljšana roka politike. Zatrdila je, da policija redno izvaja nadzor nad obdelavo in uporabo osebnih podatkov ljudi, ki jih vodi v svojih evidencah, nadzor nad tem pa opravljata tudi direktorat za policijo in druge varnostne naloge ter informacijski pooblaščenec.

Letos izdali tri prekrškovne odločbe

Informacijski pooblaščenec inšpekcijske nadzore na policiji izvaja skladno z letnim programom dela in na podlagi prejetih prijav posameznikov, iz katerih izhaja utemeljen sum nezakonite obdelave osebnih podatkov. Poleg tega zaradi nezakonitih vpogledov v policijske evidence s strani posameznih policistov vsako leto več postopkov uvedejo tudi zaradi prejema več prijav, ki jih zaradi ugotovitev iz notranjih nadzorov poda policija sama.

Informacijski pooblaščenec je od leta 2017 do danes zaradi suma nezakonite obdelave osebnih podatkov v policijskih evidencah vodil 68 postopkov. Med njimi je bil leta 2018 obširnejši postopek, ki ga je sprožil na lastno iniciativo zaradi preverjanja zakonitosti pri obdelavi osebnih podatkov v policijskih evidencah za 12 izpostavljenih politikov.

Informacijski pooblaščenec je v letu 2018 zaradi ugotovljene nezakonite obdelave osebnih podatkov v policijskih evidencah izdal šest prekrškovnih odločb, leta 2019 devet, tri prekrškovne odločbe pa je izdal že v letošnjem letu. Ta statistika se nanaša le na nadzore, ki so bili na policiji izvedeni zaradi suma nezakonitih vpogledov v policijske evidence, so poudarili.

Zakon o varstvu osebnih podatkov sicer zaradi nezakonite obdelave osebnih podatkov, kamor sodijo tudi nezakoniti vpogledi v osebne podatke posameznika, ki se vodijo v zbirkah osebnih podatkov, za odgovorne osebe v prekrškovnih določbah predpisuje globo v znesku 830 evrov. Pri tem se vsak vpogled v osebne podatke posameznika šteje kot samostojen prekršek, so še navedli pri informacijskem pooblaščencu.

Parlamentarna komisija zahteva izpis posegov

Ker Knovs ni prejel želenih informacij, se je parlamentarna komisija o ugotavljanju zlorab v zadevi Franc Kangler in drugi, ki jo vodi Mahnič, v sredo odločila, da začenja s preiskovanjem morebitne zlorabe obveščevalno-varnostnih služb proti poslancem in ministrom iz političnih namenov. Od policije do 29. februarja zahtevajo izpis vseh posegov v evidence za vseh 90 poslancev, ministrov in predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle.

Iz Generalne policijske uprave so v sredo sporočili, da so tudi sami že začeli preverjati navedbe v primeru domnevnega vohunjenja za člani strank. Z dosedanjimi ugotovitvami pa je policija seznanila pristojno državno tožilstvo.

Janez Janša po srečanju s predsednikom republike Slovenija Policija vztraja, da je Mahnič grozil, Janša odgovarja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Avatar Leon
    Leon 14:29 20.februar 2020.

    Strah pred komunizmom je edini adut RKC in njihovih vazalov v SLO politiki . Najlažje je vladati neukim in osebam s posebnimi potrebami po oblasti .

  • Avatar olor
    olor 14:11 20.februar 2020.

    Naj mu mama da zizat.

  • Ender3 14:03 20.februar 2020.

    Twito in Požar širita paranojo. Celi svet se ukvarja z resnimi stvarmi pri nas pa kdo je komu v politiki sumljiv. Čas Udbe je minil, dandanes pa nekateri nastopajo kot gestapo. Res je čas pusta, ampak...?!