Slovenija
17788 ogledov

Četrtič zapored: Za toliko se bosta pocenila bencin in dizel

OMV bencin Anže Petkovšek
Opolnoči se bodo znova znižale cene bencina in dizla na bencinskih servisih zunaj avtocest. Za liter 95-oktanskega bencina bo treba odšteti 1,490 evra, kar je 4,4 centa manj kot doslej. Liter dizla pa bo stal 1,641 evra, s čimer se bo pocenil za 3,5 centa, so objavili na spletni strani Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Cene bodo veljale do 29. avgusta. Na avtocestnem križu trgovci cene oblikujejo prosto.

Gre za četrto pocenitev cen bencina in dizla zapored. Vlada je sicer z 2. avgustom v ceno spet vključila dajatve za obremenjevanje okolja z emisijo ogljikovega dioksida, v sredo pa bo v ceno vključen še prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost.

Še naprej se medtem ne obračunava prispevek za zagotavljanje podpor proizvodnji električne energije v soproizvodnji z visokim izkoristkom in iz obnovljivih virov energije. Prav tako se od srede najvišja dovoljena višina marže trgovcev na servisih zunaj avtocest zvišuje s 0,0591 evra na liter dizla na 0,0983 evra, pri bencinu pa s 0,0607 evra na 0,0994 evra za liter. Vlada je namreč junija ob vnovični uvedbi delne regulacije cen pogonskih goriv za obdobje do 17. avgusta uvedla nekoliko nižje dovoljene marže.

Bencinska črpalka Slovenija Slovenija Petrol se sooča s težavami, povezanimi s covidom

Cene 95-oktanskega bencina in dizla so v Sloveniji spet delno regulirane od 21. junija. Ceni dizla in 95-oktanskega bencina se izračunavata na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah se medtem še naprej oblikujejo prosto na trgu oziroma jih trgovci določajo sami.

 
Komentarjev 28
  • andrej084 19:44 16.avgust 2022.

    Jebejo nas, mi se pa pustimo... 3 cente, mediji pa napihujejo kot bi šlo dol za 30 centov. Banana država, vsako leto slabše....

  • lojs 19:26 16.avgust 2022.

    preverimo lahko ceno soda, ki se pomika proti 92$/€ , sej je skoraj enako, sod se pa ve, je nekaj manj kot 160 litro ... in to je vse ... to je šele načrpana surova nafta, kje je rafinerija, kje ...prikaži več je transport, uvoznik, distributer, država ... in takšna je torej enačba z mnogimi neznankami ... kam gre pa kaj iz te enačbe, pa vedo drugi, ampak čez prst je razlika od začetka dokonca kar očitna

  • asmas1965 19:06 16.avgust 2022.

    ZA 3 CENTE hahahhaha

Sorodne novice