Slovenija > Črna kronika
7340 ogledov

36-letnik jih je usmeril, kam naj odložijo 197 ton odpadnega blata

komunalno blato Občina Hoče - Slivnica
Šesterico, ki ji očitajo nezakonito odlaganje odpadkov v naravi, je vodilo izključno koristoljubje.

Vodja Sektorja kriminalistične policije PU Maribor Beno Meglič je povedal, da so na policijski upravi v juniju prejeli več prijav v zvezi s sumom nezakonitega odlaganja odpadkov v naravi na območju Pivole. Kriminalistom je uspelo ugotoviti izvor odpadkov. Prve kemične analize tal in odpadkov so pokazale, da gre za dehidrirano blato, ki vsebuje baker, cink in svinec, zaznali so tudi prisotnost salmonele. 

Pet osumljenih, eden iz območja Celja, štirje z območja Ljubljane, ni spoštovalo predpisov v okviru opravljanja gospodarske dejavnosti in v okviru zakonodaje, ki ureja varstvo okolja. Vodilo jih je izključno koristoljubje, je poudaril Meglič.

komunalno blato Slovenija Ekološki kriminal: Odkrili novo odlagališče odpadnega blata

3. junija 2021 so prevzeli devet tovorov v skupni teži 197 ton. Z dvema tovornjakoma so omenjeno količino odpadnega blata prepeljali in odložili v naravi. Pri tem početju je sodeloval 36-letni moški s širšega območja Maribora, ki je pokazal lokacijo, kjer naj se blato odloži, in zato prejel plačilo. Policija omenjenega moškega do zdaj še ni obravnavala.

Mariborski policisti so skupaj s policisti iz policijskih uprav Celje in Ljubljana na območjih Maribora, Celja in Ljubljane opravili več hišnih preiskav in odvzeli prostost šestim fizičnim osebam. Med drugim so kot dokaz v kazenskem postopku zasegli poslovno dokumentacijo. Dvema osebama je bilo policijsko pridržanje odpravljeno, štirje pa so v sodnem pridržanju. Preiskovalni sodnik naj bi jih zaslišal danes ali jutri. 

komunalno blato Ekološka katastrofa Slovenija Komunalno blato v Hočah: storilcem že za petami

O tem, kakšna je pridobljena protipravna premoženjska korist, je še preuranjeno govoriti. Policisti nadaljujejo s preiskavo poslovanja tudi pred 3. junijem in pri tem sodelujejo tudi z inšpekcijskimi organi. Posamezni osumljenci, ki se ukvarjajo s prevzemom in prevozom odpadnega blata, so bili v preteklosti že obravnavani v okviru inšpekcijskih nadzorov, kjer so bile ugotovljene posamezne kršitve. 

V zadnjem peteletnem obdobju okoljska problematika ne izstopa, je dejal Meglič in povedal, da so obravnavali od dveh pa do sedem kaznivih dejanj. Letos so obravnavali štiri takšna kazniva dejanja. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ocvirke 00:51 19.junij 2021.

    Tony Soprano??? z družino in prijatelji (beri: politki), je tudi pri nas. Nam banane, drugim krogla, denar pa...

  • Friderik1950 16:02 18.junij 2021.

    Spet je na nek diverzantsko teroristični način smrad iz Ljubljane pljusnil na ubogo popolnoma zasrano in pozabljeno Štajersko. Pri tem pa bi morali vprašati po zdravju tudi direktorje pri izvoru blata, saj v žepni Sloveniji poznajo 'ponudnike' in niso kar ...prikaži večar tako izbrali 'najboljšega'.

  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 15:10 18.junij 2021.

    Kje so imena in priimki? Tu jih imate: ML SUROVINE, Alkhatib Said Aljoša in Urbanc Rok, poglejte še v poslovni register, kje imata domači naslov in jim peljite drek pred domača vrata!