Slovenija > Črna kronika
31 ogledov

Črne maske s kiji nad geje

Na četrtkov napad na udeležence literarnega večera gejevske in lezbične literatu Žurnal24 main
V središču Ljubljane se je zgodil organiziran napad na lezbični lokal v času literarnega večera.
 

Dejstva

1. Prišli so peš. Okoli 20.30. Razbili so šipo in v lokal vrgli baklo. Udeleženci literarnega večera ocenjujejo, da jih je bilo vsaj deset.

2. Bili so zamaskirani, vsi so bili moški. Oblečeni v črne puloverje s kapucami. Videle so se samo oči. Vpili so: "Prekleti pedri!" Oboroženi so bili s palicami, kiji, kamenjem in baklami. Kamne so metali v udeležence literarnega večera.

3. Napadeni Mitja Blažič je po naših informacijah stal med vrati in napadalcem poskušal preprečiti vstop. Zbili so ga na tla, napadeni pa se je branil s stolom, dokler ni padel.

4. Pred vrati sta jih čakala dva avtomobila, s katerima so pobegnili – srebrn BMW serije 6 starejšega datuma in rdeč renault clio 1,4, prav tako starejšega datuma.

V četrtek zvečer so neznanci brutalno vdrli na literarni večer gejevske in lezbične literature v lokalu Open. Pod udarci tropa zamaskirah nestrpnežev je eden od udeležencev – po naših zanesljivih informacij gre za znanega borca za pravice istospolno umerjenih Mitjo Blažiča – obležal v mlaki krvi, rešilec pa ga je odpeljal v klinični center.

Opekline po vratu
Kot smo izvedeli v četrtek zvečer, je Blažič že doma, s tremi šivi na glavi in opeklinami po vratu. Tisti, ki so bili z njim v stiku po prihodu iz bolnišnice, pravijo, da je zaradi napada sicer pretresen, a odločen, da se v soboto zagotovo udeleži Parade ponosa.

Omenjena prireditev že po tradiciji poteka v okviru tedna pred osrednjo Parado ponosa, ki bo v soboto. Na literarnem večeru so se predstavili mladi avtorji in avtorice, povezovala pa ga je Prešernova nagrajenka Suzana Tratnik, sicer lezbična pisateljica in aktivistka.

Lani pet žrtev homofobov
Udeleženci literarnega večera, ki so doživeli brutalni napad, so pretreseni. Prepričani so, da gre za organizirano skupino "skinheadov". "Terorizirajo državljane in to na dan državnosti," je zgrožen eden od udeležencev literarnega večera, ki je prepričan, da "je motiv napada definitivno homofobija".

To je prvi napad letos, v lanskem letu je bilo na Paradi ponosa in v bližini kluba K4 v času gejevskih in lezbičnih večerov napadenih pet ljudi.

Prizorišče napada © Dejan Mijović

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.