Slovenija > Črna kronika
35 ogledov

Iz festivala v smrt

Slovenka Avstija nesreča ÖAMTC
V hudi prometni nesreči, ki se je davi zgodila južno od Dunaja, so se poškodovali trije Slovenci. Slovenka je za posledicami poškodb popoldne umrla.

“Nesreča se je zgodila zgodaj zjutraj na avtocesti A2 v bližini Wöllersdorfa južno od Dunaja. Trije Slovenci so se vračali iz festivala Nova Rock na Gradiščanskem. Vozilo je zaradi čezmerne hitrosti začelo zanašati, nato pa se je prevrnilo. 
Na kraj nesreče smo poslali dva helikopterja. Dvaindvajsetletnika smo prepeljali v bolnišnico v Baden, 20-letnico pa v Wiener Neustadt, 16-letnika, ki je bil v nesreči lažje poškodovan, smo v Baden prepeljali z reševalnim vozilom,” je povedal predstavnik avstrijske avto-moto zveze (ÖAMTC). Iz bolnišnice v Wiener Neustadtu so pozno popoldne sporočili, da je dekle podleglo poškodbam. Kot poročajo avstrijski mediji, naj bi voznik avtomobila zaspal za volanom.

Dovolj že delček sekunde
“Reakcijski čas zbranega voznika v dobrem psihofizičnem stanju je ena sekunda. To pomeni, da posameznik od trenutka zaznave do trenutka reakcije pri 130 kilometrih na uro prevozi 36 metrov. Ob utrujenosti se ta čas podaljša na tri sekunde,” je pojasnil inštruktor varne vožnje Vojko Safran. “Voznik se sicer zaveda svoje utrujenosti, ne zaveda pa se, da bo vsega konec, če bo zamižal le za delček sekunde,” je dodal. Vsem voznikom polaga na srce, naj se ustavijo takoj, ko začutijo, da niso sposobni za vožnjo. “Včasih je za nadaljevanje poti dovolj že pol ure spanca,” je poudaril. Na vprašanje, kolikšno pot je posameznik sposoben prevoziti v enem kosu, je Safran odgovoril: “Okoli 500 kilometrov, vendar pa je veliko odvisno od navajenosti vožnje, spočitosti voznika, vročine, snega ...

“Pred načrtovanih daljšim potovanjem poskrbite za izpravnost vozila, prepričajte se o slabem vremenu, predvsem pa se dobro naspite,” je sklenil Safran.

Komentarjev 1
  • diabolik 18:39 20.junij 2011.

    Kot starš svojega otroka nikoli ne bi pri teh letih in verjetno pri borih vozniških izkušnjah pustil na tako dolgo pot. Treba je vedeti, da tja še lahko pelješ nekako varno, nazaj pa več nikakor ne, saj so to dogodki, ...prikaži več kjer se prav nič ne spočiješ ampak nevede pokuriš dodobra vse rezerve energije in zbranosti. Tudi bioritem imaš porušen. In potem se lahko zgodi. Staršem umrle deklice izrekam globoko sožalje, vsem ostalim staršem pa sem tole zapisal v poduk....