Slovenija > Črna kronika
1047 ogledov

K prostituciji silili 24 deklet

Prostitucija Profimedia
Zaradi trgovine z ljudmi so ovadili štiri Slovence, stare od 42 do 74 let.

Kriminalisti in policisti Policijske uprave Celje so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo zaključili obsežno preiskavo kaznivih dejanj trgovine z ljudmi, ki jo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Celju

Kriminalistična preiskava, ki se je začela februarja lani, je pokazala, da so "akterji kriminalne združbe s pomočjo oglasov in z osebnimi kontakti vzpostavljali stike z dekleti in poskrbeli za njihovo namestitev v enem izmed hotelov na območju Policijske uprave Celje", je povedal Boštjan Hmelak, predstavnik PU Celje.

Vsak osumljenec razpolagal z osmimi do dvanajstimi žrtvami

Dekleta, ki so večinoma prihajala iz Ukrajine, so osumljenci k prostituciji silili v hotelskih sobah in drugih prostorih. Izvirale so iz ekonomsko in socialno šibkih okolij. Če so se uprle nudenju spolnih storitev, so jim delovno pogodbo prekinili in jih denarno kaznovali, plačila za spolna dejanja pa so bila njihov edini vir zaslužka.

V času preiskave so identificirali 24 žrtev trgovine z ljudmi, poleg Ukrajink še državljanko Romunije in državljanko Moldavije. V poprečju so osumljenci razpolagali z osmimi do dvanajstimi žrtvami, ki so imele mesečno okoli 250 uporabnikov spolnih storitev.

Vračati so morale mesečna nakazila

"Osumljeni so jih spravljali v ekonomsko podrejen položaj tudi s tem, ko so morale vračati mesečna nakazila osebnih dohodkov," je še dodal Hmelak. Svoj del nezakonite pridobljene premoženjske koristi so osumljeni pridobivali tudi od strank, ki so morale dekletom plačevati drage pijače, kar je bil pogoj za koriščenje spolnih uslug.

Policisti naj bi v preiskavi uporabili tako klasične kot tudi prikrite preiskovalne ukrepe, ob zaključku preiskave pa so po odredbi sodišča opravili štiri hišne preiskave in trem osebam za čas preiskovalnih dejanj odvzeli prostost. Pri eni izmed osumljenk, ki je sicer zaposlena kot natakarica, so našli 104 tisoč evrov gotovine, ki so jih zaradi suma protipravne premoženjske koristi zasegli. Skupno protipravno premoženjsko korist osumljencev še ugotavljajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.