Slovenija > Črna kronika
3897 ogledov

Primer Cakić: "Kar se je dogajalo v kuhinji, ni bilo sporazumno!"

Stefan Cakić, obsojen uboja igralca Gašperja Tiča Anže Petekovšek
Cakićev zagovornik za razveljavitev obsodbe, tožilstvo za dvig kazni

"Prvotna zahteva je, da se sodba bodisi razveljali in postopek ponovi z dopolnitvijo dokaznega postopka," je po današnji pritožbeni seji za Stefana Cakića, ki ga je Okrožno sodišče v Ljubljani aprila spoznalo za krivega uboja igralca Gašperja Tiča v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, dejal njegov zagovornik Gorazd Fišer. Če sodišče tej zahtevi zahtevi ne bi ugodilo, zagovornik predlaga znižanje zaporne kazni. Cakić je obsojen na osem in pol let zapora, Fišer pa navaja primerljiv zločin, ko je bil storilec obsojen na šest let zaporne kazni.

Stefan Cakić, obsojen uboja igralca Gašperja Tiča Obsojen Slovenija Stefan Cakić bo za uboj Gašperja Tiča sedel osem let in pol

"Kar se je dogajalo v kuhinji, ni bilo sporazumno"

"Sodišče ugotavlja, de je tisto, kar se je dogajajo med obtožencem in oškodovancem dogajalo v spalnici, bilo sporazumno, pri čemer pa dogodek, ki ga spoznava kot kaznivo dejanje, začel v kuhinji, kjer pa po moji oceni nekega sporazuma med njima ni moglo biti sploh glede na dejstvo, da sta tako psihiater kot psiholog mojega klienta ocenila kot osebnost, ki brez kakšnega zunanjega dražljaja ne bi odreagiral tako impulzivno, kot je," pravi Fišer.

Preiskavo glede droge za posilstvo opravili prepozno

Glede ugotovitve sodišča, da v Cakićevem telesu niso našli droge za posilstvo Fišer pravi: "Prisotnosti droge za posilstvo ni bilo mogoče dokazati niti ovreči glede na to, da je bil obtoženec na odvzem krvi in uruna odpeljan sedem ur po tem, ko mu je bila odvzeta prostost. Vemo, da je razpolovna doba za dokazovanje GHB v organizmu dve do največ štiri ure. Tudi, če bi bil, ga ne bi mogli odkriti."  

sodišče Stefan Cakić Obdolženi uboja Gašperja Tiča Slovenija Stefan Cakić: "Šlo je za samoobrambo"

Obramba je prepričana tudi, da je bilo dogajanje, ko je Cakić z nožem napadal Tiča ta pa se je branil, trajalo bistveno manj, kot so na podlagi krvnih madežev ugotovili izvedenci sodišča, ki so upoštevali tudi čas, ko je igralec krvavel. "Glede na to in in na ugotovitev izvedenca psihiatra, da je šlo za neko intenzivno dogajanje, kjer bi bila lahko sposobnost obvladovanja izključena, torej tudi njegova prištevnost in krivda, je to težišče naše pritožbe," razloge Fišer, ki sodišču očita še uporabo nedovoljenega dokaza - izjave policistom, ki jo je Cakić dal brez prisotnosti zagovornika ter neupoštevanje storilčeve mladosti oziroma nezrelosti v primerjavi z vrstniki. 

Pritožila se je tudi tožilka: Ne more biti človeško življenje vredno le osem let in pol

Nasprotno pa tožilka Tamara Gregorič meni, da je kazen "prenizka, premila in nepravična, ne more biti človeško življenje vredno le osem let in pol", sodišče pa je nekatere oteževalne okoliščine upoštevalo kot olajševalne. Tako glede ugotovitve sodišča, da je Cakić dejanje storil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, Gregoričeva pravi. "V to stanje se je spravil sam. Dobro se je zavedal kaj mu povzročajo prepovedane substance in alkohol pa jih je brezbrižno užival." 

Oteževalne okoliščine upoštevali kot olajševalne

"Nekatere oteževalne okoliščine je sodišče spregledalo, zlasti intenzivnost dejanja. Menimo tudi, da je sodišče preveč pozornosti namenilo temu, da gre za mladega storilca, spregledalo pa dejstvo, da je odšel v tujsko legijo in da tja ni sprejet kdor koli, torej mu že takrat ni bilo življenje sveto. V kolikor si je želel avanturizem, si ga mladi ljudje lahko zagotovijo kako drugače," pravi Gregoričeva, ki meni tudi, da je sodišče premalo upoštevalo dejstvo, kako je samo dejanje storjeno. "Tek obtoženega za oškodovancem po stanovanju, to, da ga je z nožem zabadal že ležečega v agonalni fazi," pravi tožilka, ki zahteva zvišanje kazni na 12 let.

Stefan Cakić je na svojo željo kazen začel prestajati takoj. Sprva je bil zaprt v Kopru, od avgusta pa kazen prestaja v zaporu na Dobu. V času pripora je bil Cakić, kot je danes povedala tožilka, vodja upora v zaporih na Povšetovi.

Stefan Cakić, obsojen uboja igralca Gašperja Tiča Slovenija Stefan Cakić eden od vodij upora zapornikov