Slovenija > Črna kronika
8889 ogledov

Razkrinkana mariborska javna hiša

prostitutka prostitucija Reuters
Dekleta so selili med javnimi hišami.

Zaradi suma trgovine z ljudmi bo v Mariboru ovadenih devet fizičnih in ena pravna oseba. Gre za večmesečno kriminalistično preiskavo, ki so jo izvedli v sodelovanju z avstrijskimi varnostnimi organi, usmerjalo pa jo je Specializirano državno tožilstvo. Pri tem so uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe.

Dekleta selili med javnimi hišami

V erotično masažnem salonu naj bi hudodelska združba novačila, nastanjala in izkoriščala dekleta iz 11 različnih držav. Nekatera dekleta so periodično selili med več javnimi hišami v Avstriji in v erotično masažni salon v Mariboru. Identificiranih je bilo 56 žrtev trgovine z ljudmi, je danes povedal vodja mariborskih kriminalistov Robert Munda.

Zaključna akcija je potekala v torek, ko so na širšem območju Maribora, Gradca, Beljaka in Dunaja izvedli devet sklopov hišnih preiskav, vezanih na sume trgovine z ljudmi in nezakonitega prehajanja državne meje ali ozemlja države. V Sloveniji so začasno pridržali štiri osebe.

Časnik Večer je poročal, da so se hišne preiskave nanašale na posle v zdaj že zaprti hiši erotike v mariborski četrti Melje

Romunke, Madžarke in Slovakinje

Med identificiranimi 56 žrtvami trgovine z ljudmi je večina državljank Romunije, Madžarske ali Slovaške, ena je državljanka Slovenije. Te osebe je hudodelska združba po ugotovitvah kriminalistov izkoriščala od marca lani.

Poleg devetih fizičnih oseb in ene pravne osebe, ki bodo ovadene zaradi domnevne trgovine z ljudmi, zaradi česar jim grozi do deset let zapora, bodo kriminalisti ovadili dve fizični osebi in eno pravno osebo zaradi ukvarjanja z nezakonitim prehajanjem meje, kar se kaznuje z zaporom do pet let. V Sloveniji naj bi pridobivali dovoljenja za prebivanje in delo za varilce s Kitajske in iz Bangladeša, ki pa so jih nato zaposlovali v drugih evropskih državah. Na ta način naj bi v Evropo pripeljali vsaj 16 ljudi.

"Z zlorabo legalnih institutov so preslepili pristojni organ glede namena tujcev, saj njihov namen ni bil zaposlitev delavcev na območju Slovenije, kjer takšnih poklicev dejansko primanjkuje, ampak v drugih državah Evropske unije," je pojasnil Munda.

Izkoriščali stisko deklet

Munda je potrdil, da je bila trgovina z ljudmi povezana s prostitucijo, pri čemer so ovadeni izkoristili socialno-ekonomsko stisko oseb z namenom ustvarjanja lastnega dobička. Kot primer je navedel: "Nekdo, ki te nastani v objektu, kjer ti pojasni pravila in hierarhijo ter način izvajanja prostitucije v za to urejenih sobah, kjer ženske hkrati tudi prebivajo, ki pove, da se prostitucija izvaja vse dni v tednu, najmanj v času od 10. do 24. ure, da je cena prostitucije določena in da morajo za najem sobe plačati 450 evrov na teden oziroma 70 evrov na dan, da se najemnina plača vnaprej in da morajo prostitucijo prikrivati pred policijo, stori po našem mnenju vse znake očitanih kaznivih dejanj."

Prostore jim je oddajal nekdanji politik

Med ovadenimi je nekdanji mariborski politik in podjetnik Gregor Jager, ki zavrača vse očitke. Kot je povedal v četrtek, je družba AG tim, katere polovični lastnik je, oddala prostore v najem družbi iz Avstrije z notarsko overjeno pogodbo, v kateri je navedeno, da mora ta urediti svoje poslovanje v skladu s slovensko zakonodajo. Drugih kontaktov naj ne bi imel z njimi, kot najemodajalec pa ne more odgovarjati za to, kaj se je dogajalo v teh prostorih.

Zavrnil je tudi očitke, da naj bi njegova družba Jagger pomagala pri domnevno nezakonitem prehajanju delavcev iz tretjih držav v druge države EU. Kot je dejal, so za varilce s Kitajske in iz Bangladeša pridobili vsa potrebna dovoljenja, v EU pa velja prosti pretok ljudi.

Komentarjev 3
  • tomaz 10:01 18.november 2017.

    Če so res odkrili kazniva dejanja, je prav, da se to sankcionira. Vendar je pri nas v SLO več kot 10 "javnih hiš" in preko 100 zasebnih stanovanj, kjer se prostuitucija izvaja. Dekleta v naprej vedo kaj bodo počele in ...prikaži večo počele in za kak denar. Zaplete se takrat, ko spoznajo nekega klienta, s katerim naj bi zasebno potem to počela in takrat nastanejo problemi, ker še niso odplačani stroški, ki jih je imel lastnik lokala s tem, da je dekle pripeljal nastanil, zaposlil ter zavaroval.

  • Žurnalček 08:47 18.november 2017.

    Prostitutke selili iz bordela v bordel ," našli" pa samo enega !!!! Kako vedo za selitev , če za ostale ne"vedo" ! Samo dokaz , da ima Policija bordele pod KONTROLOM . Če ne plačaš, te pa nenadoma v dolgotrajni ...prikaži veči policijski akciji, ki traja 2 leti najdejo !

  • porko2 07:17 18.november 2017.

    Časnika Večer je poročal, ... KJE SO LEKTORJI?