Slovenija > Črna kronika
864 ogledov

Trije serijski vlomilci končali v rokah policije

vlom vlomilec Profimedias
Eden od storilcev ima na vesti devet vlomov v lanskem letu.

Kranjski in jeseniški kriminalisti so v ločenih postopkih preiskali več vlomov in poskusov vlomov v različne objekte. Na območju Kranja so preiskali sedem vlomov in poskusov vlomov v stanovanjske hiše ter tri vlome v druge objekte. Jeseniški kriminalisti pa so na svojem območju preiskali vlom  v skladišče in poskus vloma v gostinski lokal. 

Omenjena dejanja so izvajali trije osumljenci, ki so  delovali ločeno in med seboj niso povezani. Eden je osumljen devetih vlomov, drugi je bil kazensko ovaden za vlom v gostinski lokal v Kranju, tretji pa za vlom in poskus vloma na območju Jesenic. 

V Predosljah in Britofu je osumljenec v objekte vlamljal z naviranjem oken in vrat. V enem primeru v objekt ni vstopil, ker je s hrupom, ko je v okno vrgel betonski tlakovec, vzbudil pozornost lastnikov, ki so bili takrat doma. V drugem primeru je osumljenca iz stanovanjske hiše prepodil alarm. 

Osumljenec je kazniva dejanja pretežno izvrševal v dopoldanskem in popoldanskem času. Prilaščal si je zlatnino, nakit, denar in manjše vredne predmete. V dveh primerih, ko je v Britofu vlomil v dva poslovna prostora, si je prilastil denar in cigarete. Štiri kazniva dejanja je izvršila februarja, enega junija in štiri septembra. Na ta način si je pridobil nekaj tisoč evrov premoženjske koristi. 

Vlomilec Ljubljana Slovenija Namesto Božička v hiše vstopali vlomilci

Alarm ga je prestrašil

Drugega osumljenca so kranjski kriminalisti obravnavali za vlom v gostinski lokal v Kranju, ki je bil ponoči izvršen na silvestrovo. Odutjil je cigarete. Prejšnji teden so ga s kazensko ovadbo privedli k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor. 

Na območju Jesenic so kriminalisti preiskali poskus vloma v gostinski lokal iz maja lani in vlom v skladiščni prostor iz novembra. Obeh dejanj je osumljena ena oseba. Pri vlamljanju v gostinski lokal je osumljenec sprožil alarm, zato je od dejanja odstopil, pri vlomu v skladišče pa si je prilastil različne športne predmete. 

<zivljenje>19.12.2008....avto...vlom...vlomilec...tat...foto: anze petkovs | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Čez dan v stanovanja, ponoči v vozila

Gorenjski policisti opozarjajo, da so v tem delu leta zaradi kratkega svetlega dela dneva še vedno zelo aktualni vlomi v stanovanjske objekte, predvsem ponoči pa vlomi v vozila. 

V stanovanjskih objektih storilci še vedno najpogosteje iščejo zlatnino, denar in manjše vredne predmete. Policisti svetujej, da lastniki stanovanj izvajajo vsaj osnovne samozaščitne ukrepe, kot so zaklepanje vrat, zapiranje oken, ustvarjanje videza, kot da je nekdo doma ter ustrezno shranjevanje dragocenosti in denarja. Te ukrepe lahko ustrezno dopolnijo s tehničnimi pripomočki za varovanje domov. 

Ravnajte samozaščitno

Lastnikom vozil odsvetujejo puščanje vrednih stvari v vozilu. Iz avtov nepridipravi največkrat odtujijo denarnice, telefone, računalniško opremo in torbice, v zadnjem obdobju pa predvsem orodje. 

Občani naj bodo pozorni na ustavljena ali parkirana vozila, ki ne sodijo v njihovo okolje in se jim zdijo sumljiva. Zabeležijo naj si registrsko številko, znamko, tip in barvo vozila ter morebiten opis oseb, ki ga uporabljajo. Pozorni naj bodo tudi na osebe, ki s svojim obnašanjem, ravnanjem ali zadrževanjem na določenem kraju ali ob določenem času vzbujajo sum, da bodo storile oziroma da izvršujejo ali so storile kaznivo dejanje. 

Gorenjski policisti so lani zabeležili 263 vlomov v stanovanjske hiše v naselju, 26 vlomov v stanovanja v bloku, 24 vlomov v kleti in garaže ter 16 vlomov v počitniške hiše. V prodajne prostore je bilo v lanskem letu vlomljeno v 51 primerih, v gostinske lokale pa 26-krat.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Jose Bulgaras 07:56 09.januar 2018.

    ja in kaj naredi policija? ravnajte samozaščitno? Če policija ne more zaščititi objektov potem bi bilo prav, da država da subvencije za nakup alarmov in kamer za zasmozaščito misli ne ga srat...!

  • borut08 20:34 08.januar 2018.

    Vsaj neki koristnega od policije,da nebo samo terorizirala postenih ljudi ter tako omogoca staro novi rezim in lopovscine,ki se jo gre nasa drzava oziroma lopovi.