Slovenija > Črna kronika
10987 ogledov

Ugrabitelj ljubljanskega mestnega avtobusa dvakrat prisilno hospitaliziran

Policija sirena Anže Petkovšek Ugrabitev LPP avtobusa na Barjanski cesti v Ljubljani.
Ugrabitelj avtobusa ljubljanskega mestnega avtobusa je med postopkom pridržanja nenadoma postal neodziven.

Zaradi smrti 49-letnika, ki je ugrabil avtobus ljubljanskega potniškega prometa in voznika prisilil, da pelje mimo svoje ustaljene poti in skozi rdeče luči, je generalna direktorica policije Tatjana Bobnar zahtevala posebno preiskavo. Primer bo preučevala petčlanska komisija. Ugrabitelj avtobusa je umrl med postopkom policijskega pridržanja.  

Policijska akcija ob ugrabitvi avtobusa LPP Slovenija Video posnetek včerajšnje policijske akcije ob ugrabitvi avtobusa

Skušal je zbežati

Policisti, ki jih je na nenavadno dogajanje z mahanjem in lučmi opozoril voznik avtobusa, so vozilo dohiteli in ustavili pri izvozu na avtocesto na Barju. Vozniku je uspelo odpreti vrata, ugrabitelj pa se ni odzival na zahteve policistov, da odloži orožje. Uspelo mu je stopiti z avtobusa, skušal je zbežati. "Po tem, ko se je obrnil in zamahnil proti policistu, sta policista uporabila plinski razpršilec, ga začasno onesposobila in ga uspela ukleniti na tleh, osumljenec se je pri tem upiral," je na današnji izredni novinarski konferenci pojasnil Stojan Belšak, vodja oddelka za organizirano kriminaliteto na PU Ljubljana. 

Nenadoma postal neodziven

Medtem so prispele druge policijske enote, osumljenec pa je, kot razlaga Belšak, začel "kazati znake zdravstvenih težav oziroma neodzivnosti". Policisti so ga postavili v varen položaj, mu odstranili prisilna sredstva in ga začeli oživljati. "Ko je prišel rešilec, je bil osumljenec še živ, vendar je kasneje žal preminil," dodaja Belšak, ki pa, kot pravi, še ne more komentirati neuradnih informacij, da je ugrabitelj umrl zaradi anafilaktičnega šoka povzročenega zaradi napačne uporabe prisilnih sredstev. "Za tovrstne povezave je močno preuranjeno," opozarja Belšak. Odrejena je sodna obdukcija, ki pa še ni končana. Tako tudi še ni znano, ali je bil storilec pod vplivom prepovedanih substanc. 

Številna nasilna kazniva dejanja

49-letni Kranjčan bil v preteklosti že večkrat kaznovan zaradi nasilja, dvakrat pa je bil po incidentih zaradi psihičnih težav prisilno hospitaliziran. Kranjčan je bil tako večkrat kaznovan zaradi poškodovanja tuje lastnine, nasilja v družini in s tem v zvezi protipravnega odvzema prostosti. 

Dvakrat prisilno hospitaliziran, nazadnje konec marca letos

Osumljenec je bil po podatkih policije dvakrat tudi prisilno hospitaliziran. Leta 2018 se je zabarikadiral v prostore uprave za javna plačila v Kranju. S sabo je imel nahrbtnik in grozil z eksplozivom. Ker je bil policijski pogajalec neuspešen, so posredovali specialci. Moškemu so nato nudili zdravniško pomoč, zaradi psihičnih težav pa tudi hospitalizirali. O tem smo poročali tukaj: 

Bomba Slovenija Bombna kriza v slovenskem mestu

Ponovno so ga hospitalizirali pred nekaj tedni. Konec marca je namreč v enem od ljubljanskih blokov z gasilnim aparatom, ki ga je tudi aktiviral, razbijal okna in vrata. Posredovali so policisti PU Medvode, moški je potreboval zdravniško pomoč, nato pa so ga začasno hospitalizirali. 

Voznik avtobusa utripal z lučmi in mahal skozi okno

Kot so danes pojasnili na Policiji, je ugrabitelj na avtobus vstopil na Slovenski cesti na postaji Ajdovščina, groziti pa je, glede na prejete klice, začel pri Drami. Voznika je prisilil, da pelje po neustaljeni poti in da ne upošteva rdeče luči na semaforju. Voznik je ostal priseben in je z lučmi ter mahanjem opozoril policiste, ki so lahko hitro ukrepali."Voznik je imel dogajanje pod kontrolo, tudi, ko je prevozil rdečo luč, je to naredil tako, da ni ogrozil drugih," je danes dejal direktor LPP Peter Horvat.

Na avtobusu je bilo medtem sedem potnikov, ki so se umaknili v zadnji del avtobusa in klicali na pomoč. Ugrabitelj jim ni grozil neposredno, je pa posredno grozil, da bo vse pobil. Policija je malo pred 21. uro prejela tri klice na interventno številko 113, da nekdo na avtobusu grozi z izvijačem. Edina zahteva ugrabitelja je bila, da ga voznik pelje na določeno lokacijo, kaj je bil razlog, ni znano.

Incident že na avtobusu za Kranj

Belšak je potrdil, da je policija pred ugrabitvijo prijela podobno prijavo. Moški je na medkrajevnem avtobusu med Ljubljano in Bledom plačal karto za Kranj, nato sedel in govoril po telefonu, po pričanju voznika pa naj bi omenjal specialce. Pri postaji Tivoli je izvlekel izvijač in nato bus zapustil. Je pa na avtobusu ostal njegov nahrbtnik. Pričanje enega od potnikov preberite tukaj. Vozniki imajo tudi SOS tipko, ki pa v tem primeru ni bila uporabljena, ker je osumljenec ves čas nadziral voznika, je še povedal Horvat.

 

Komentarjev 13
  • Avatar vec
    vec 22:59 05.april 2019.

    ve se kolko je star, ve se da je bil dvakrat v ludari, da je naredil to in ono, a ne ve se niti približno kje je to bilo niti kdo naj bi bil, naj oseba dobi vsaj začetnice imena ...prikaži več in priimka. Tako so mediji skrivali in ŠE skrivajo zadeve v Skandinaviji ter še kje, Kako je bilo ime storilcu ki je zaklal policista v brežicah ?

  • borut08 20:21 05.april 2019.

    Baje je zaradi drzave oz.policije,ki je nacrtno izvajala nad njim in izvaja nad podobnimi psihicno nasilje in nacrtno dela psihicne bolnike posameznikov,ki so naperjeni proti lopovskim elitam in mafijski drzavi in jih tako unici zato tudi ni cudno,da je Slo.drzava ...prikaži več z enih od najvecje uporabe antidepresivov in pomirjeval.

  • alfagirl 18:01 05.april 2019.

    ŽURNAL Z veliko začetnico poročate o dejanjih revežev bolnikov. Ne poročate pa o tem, da javni sektor zahteva povišanje regresa, čeprav jim je vlada povišala plače do 12 procentov. Nikoli končana zgodba, kakor da cela Slovenija dela v javnem sektorju ...prikaži veču in v Sloveniji ni revnih upokojecev in delavcev, ki delajo za minimalne plače.