Slovenija > Črna kronika
3149 ogledov

Vzeli so jim potne liste in jih zaprli

Tajvanci, izsiljevanje, telefonski centri GPU
Žrtvam so omejevali hrano in spanje.

Specializirano državno tožilstvo je v četrtek na mariborsko okrožno sodišče vložilo obtožnico zoper sedem fizičnih oseb, od tega zoper štiri tuje državljane, ki so povezani z delovanjem nezakonitih klicnih centrov. Obtožnica jih bremeni kaznivega dejanja trgovine z ljudmi.

Na območjih policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje in Kranj so januarja opravili 16 hišnih preiskav. Prostost so sprva odvzeli devetim osebam, preiskovalni sodnik pa je po zaslišanju za šest oseb odredil pripor, in sicer za dva slovenska državljana in štiri tuje državljane azijskega porekla. Identificirali so 32 žrtev trgovine z ljudmi azijskega porekla.

preiskava Združba v Sloveniji Slovenija V Sloveniji osem nezakonitih klicnih centrov, kjer so prisilno delali tujci

Specializirano državno tožilstvo je kasneje za sedem osumljencev vložilo zahtevo za sodno preiskavo. Šest jih sumijo kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, enega pa pomoči pri omenjenem kaznivem dejanju. Vse skupaj naj bi vodila oseba iz Tajvana.

Tajvanci, izsiljevanje, telefonski centri | Avtor:
Za vsako napako so bili kaznovani

Žrtve, ki praviloma prihajajo iz Tajvana, so zaklenili v klicne centre, jim omejili svobodo gibanja, odvzeli osebne dokumente, denar in mobilne telefone ter jih z različnimi navodili, zahtevami in grožnjami prisilili, da so po navodilih vodje posameznega centra izvrševale kazniva dejanja goljufije, so takrat pojasnili na tožilstvu.

Tajvanci hiš niso smeli zapustiti, četudi bi se želeli vrniti domov, pa to ne bi bilo mogoče, saj za to niso imeli dokumentov in finančnih sredstev, praviloma tudi ne govorijo nobenega tujega jezika. V kolikor niso sledili ukazom vodje hiše, so nad njimi izvajali psihično in fizično nasilje na način, da so bili za vsako napako kaznovani, na primer z večurnim stanjem na posebnem mestu, obrnjeni k zidu. Omejevali so jim hrano in spanje.

Slovenski člani združbe so po navedbah tožilstva delovali po navodilih vodje združbe, ki je v Slovenijo prihajal občasno, sicer pa je deloval in še vedno deluje iz Tajvana, kjer se tudi nahaja.

Tajvanci, izsiljevanje, telefonski centri Tajvanci pri nas Slovenija Tako so ravnali s Tajvanci, prisiljenimi v telefonske goljufije

dezurni@zurnal24.si

V skladu z Zakonom o medijih objavljamo naslednje besedilo:

»Objavlja se odgovor na članek Žurnala z dne 17.7.2018 z naslovom: „Vzeli so jim potne liste in jih zaprli“

»Eden izmed obdolženih Tajvancev Chung Chen Wei po svojem zagovorniku odv. Prus Pipuš Petru iz Ljubljane pojasnjuje, da so vsi Tajvanci - t.i. žrtve svobodno prišle v Slovenijo, da bi delale, prav tako so delno soglašale s pogoji dela in delovnim okoljem, predvsem v klicnem centru, kjer je bil nastanjen obdolženi. Žrtvam niso bili odvzeti potni listi, prav tako se nad njimi ni vršilo psihičnega ali fizičnega nasilja, jim omejevalo svobode. Vse žrtve so lahko svobodno zapuščale svoje delovno mesto za potrebe zdravniških pregledov, prav tako jih je precej zapustilo klicne centre pred prihodom policije in se vrnilo na Tajvan. Da so obdolženi Tajvanci po nedolžnem obravnavani kot storilci kaznivega dejanja trgovine z ljudmi po 113. členu KZ-1 priča dejstvo, da so v Slovenijo prišli šele 15.12.2017 in so bili nastanjeni zgolj v enem klicnem centru le mesec dni, klicni centri pa bi v Sloveniji naj delovali že več let.»

Odvetnik Peter Prus Pipuš

Komentarjev 2
  • Albatroz 08:02 18.julij 2018.

    tudi slovenska politika prehaja na sum prodaje belega blaga, tako pod mizo so se zmenili da so si v žepe razdelili kar nekaj denarja iz združenja ki vodi migracije v bruslju čeprav je bila to pomoč ali pa kupnina državi ...prikaži več da vzame več oseb kot je pedvideno. vendar mediji ne dajo marsičesa v javnost.