Slovenija > Črna kronika
668 ogledov

Po požaru na Dolenjskem: "Ne zadržujte se na prostem, zapirajte okna!"

požar Straža
1/7
Manfred von Richthofen
Gasilci so ponoči na kraju požara, ki je v podružnici podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu izbruhnil v četrtek popoldne, gasili tlečo maso iz plastičnih odpadkov in lesnih sekancev, jo premetavali, gasili in odvažali na deponijo. Do jutra so uspeli počistiti približno tretjino požarišča, z enakim delom bodo nadaljevali še ves dan.

Straški župan Dušan Krštinc, ki kot gasilec na terenu sodeluje pri gašenju požara, je davi povedal, da so si ponoči pomagali z dvema bagroma, dve gasilski skupini pa sta gasili še tleče kope. Eden izmed delovnih strojev se jim je sredi noči pokvaril, drugega pa so morali zaradi pregrevanja ob 4. uri zjutraj začasno ustaviti.

Zdaj nadaljujejo gašenje na enak način. Za odvoz pogašene mase bodo danes od straškega Gozdnega gospodarstva dobili še en tovornjak, pokvarjeni bager pa so že popravili. Na požarišču je bilo davi 62 gasilcev, te bo zaradi utrujenosti zamenjala dopoldanska izmena. Požar je sicer v grobem pogašen.

Župan je dodal, da so petek zvečer preklicali ukrep evakuacije in da so se evakuirani vaščani v petek zvečer vrnili na domove. Prebivalcem Zaloga, Lok in okoliških vasi pa še vedno priporočajo, naj se zaradi dima, ki se še širi s pogorišča, ne zadržujejo na prostem, naj se raje držijo zaprtih prostorov in naj imajo zaprta okna.

Dim je sicer dokaj pojenjal, a je danes nastopil nizek zračni tlak, zaradi katerega se drži bolj pri tleh, je opozoril.

požar Zalog Straža Požar v Straži Slovenija Pred leti so Ekosistemu želeli vzeti dovoljenje Irena Majcen Izvaja leta Slovenija Ministrica: Letos je nenavadno veliko požarov v podjetjih, ki se ukvarjajo z odpadki

Krštinc je sicer v petek zvečer pojasnil, da so petkove meritve ozračja ob požaru pokazale, da v zraku ni bilo škodljivih plinov in snovi, dovoljena vsebnost delcev pm10 pa ni bila presežena. Meritve izcedne vode s požarišča so pokazale, da je ta onesnažena, hkrati pa meritve vode v bližnji Krki zaenkrat kažejo, da reka ni onesnažena.

Terenske meritve je izvajala tudi Agencija RS za okolje. Ugotovili so, da je bila vsebnost delcev pm10 v štiriurnem povprečju na mejni vrednosti dovoljenega, ki znaša 50 miligramov na kubični meter. To pomeni, da je zrak onesnažen, a onesnaženost ni presegla dovoljene vrednosti. Glede na razvoj gašenja pa lahko pričakujejo, da se bo vsebnost omenjenih delcev še zmanjševala, je še povedal Krštinc.

požar Zalog Straža | Avtor: Manfred von Richthofen Manfred von Richthofen

Po podatkih novomeškega regijskega centra za obveščanje je pri sinočnjem gašenju v podjetju Ekosistemi Zalogu sodelovalo 62 gasilcev občinskih gasilskih poveljstev Novo mesto, Straža, Dolenjske Toplice, Žužemberk, Škocjan, Mirna Peč in Šmarješke Toplice ter Gasilske zveze Šentjernej, trebanjski gasilci pa so pomagali pri prevozu in polnjenju tlačnih posod z zrakom.

Zaradi dehidracije in izčrpanosti so reševalci nujne medicinske pomoči v novomeški urgentni center prepeljali onemoglega gasilca. Težko dostopna žarišča pa so z delovnim strojem odkrivali, premetavali in gasili do jutranjih ur. Zjutraj so nočno izmeno zamenjali gasilci iz občinskih gasilskih poveljstev Novo mesto, Dolenjske Toplice, Šmarješke Toplice in Žužemberk, so še zapisali.

Opozorila prebivalcem Slovenija Požar do poldneva obvladali, a na požarišču še tli

Na deponiji obrata družbe Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu je sicer zagorelo v četrtek ob približno 16. uri. Novomeški in okoliški gasilci so uspeli požar v večernih urah omejiti, v petek pa so tam nadaljevali intenzivno gašenje. Več vaščanov so zaradi dima in možne prisotnosti drugih nevarnih plinov evakuirali.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice