Slovenija
1550 ogledov

Pred leti so Ekosistemu želeli vzeti dovoljenje

požar Zalog Straža
1/4
Manfred von Richthofen
En mesec pred požarom so bili v podjetju Ekosistemi, kjer je včeraj izbruhnil velik požar, s katerim se je borilo 200 gasilcev, inšpektorji. Objavljamo, kakšne nepravilnosti so odkrili.

20. junija so opravili inšpekcijski nadzor v zvezi z obratovanjem v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem (OVD) za napravo 1 – pripravo lesnih sekancev iz lesne biomase, in napravo 2 – linije za proizvodnjo trdnih goriv EKOP.

"Pri pregledu je bilo med ostalim ugotovljeno, da zavezanka vsaj polovico nenevarnih odpadkov skladišči na neutrjenih in nepokritih tleh, kar je v nasprotju z veljavnim OVD, in sicer točko 9 tega dovoljenja, ki predpisuje pogoje skladiščenja odpadkov pred in po obdelavi. Na lokaciji je bila v času nadzora neustrezno skladiščena odpadna plastika, tekstil, odpadni les. Družbi je v OVD dovoljeno zbiranje 73 vrst nenevarnih odpadkov, iz katerih se proizvaja trdno gorivo in lesne sekance," so nam odgovorili na ministrstvu za okolje.

požar Zalog Straža Velik požar Slovenija Tako se je včeraj več kot 200 gasilcev bojevalo z ognjem

Inšpektorji so odredili odpravo nepravilnosti do 20. avgusta, uvedli so tudi prekrškovni postopek.

Dobili so že tri globe

"V tej družbi je bilo od leta 2014 opravljenih šest pregledov. Od leta 2007 do danes je bilo opravljenih 30 pregledov. Inšpektor za okolje je od 2007 izdal štiri odločbe o odpravi nepravilnosti, dve pisni opozorili in tri globe v prekrškovnem postopku,“ so še pojasnili.

Dodajajo, da podjetje ne sodi med tista, ki lahko povzročijo onesnaženje okolja večjega obsega, saj smejo zbirati izključno nenevarne odpadke.

požar Zalog Straža | Avtor: Manfred von Richthofen Manfred von Richthofen

Pred leti so inšpektorji predlagali odvzem dovoljenja, a …

Oktobra 2013 je Inšpekcija za okolje takratnemu Ministrstvu za kmetijstvo in okolje poslala tudi predlog za odvzem OVD zaradi skladiščenja nenevarnih odpadkov v nasprotju z določili OVD, a je bil postopek odvzema takrat ustavljen, ker je zavezanec izpolnil obveznosti, določene z inšpekcijsko odločbo.

"Po končanem gašenju in verjetnim kriminalističnem pregledu okoliščin požara bo opravljen izredni inšpekcijski pregled,“ so napovedali na ministrstvu.  

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Leon
    Leon 14:50 25.julij 2017.

    Največ denarja je v odpadkih o tem je bilo veliko zapisanega v zapisih italijanskega novinarja ,ki je omenjal mafijo in njene zaslužke na račun zbiranja nevarnih snovi . Italija ni daleč !

  • Lavdan 22:22 21.julij 2017.

    Dokler ne bo žrtev ne bo konca tem svinjarijam. Najlaže je stvar zažgati in si je rešen, pa še od zavarovalnice dobiš denar.