Slovenija
4183 ogledov

Dan D za Karla Erjavca in KUL: Tako bo potekal dan v Državnem zboru

Koalicija ustavnega loka STA/prntscrn
Še danes, v poznih večernih urah, bo jasno, ali bo Karl Erjavec ob podpori strank Koalicije ustavnega loka (KUL) res zamenjal aktualnega predsednika vlade Janeza Janšo.

Po sagi, ki se je odvijala več mesecev, bodo danes poslanci vendarle lahko tajno oddali svoje glasove. Konstruktivno nezaupnico aktualni vladi so namreč prejšnji teden vložili z desetimi podpisi, iz vsake stranke KUL sta jo podpisala po dva poslanca.

Kot smo že poročali, se je vmes večkrat zapletlo. Sprva so v KUL s potencialnim mandatarjem Jožetom P. Damijanom upali na podporo 46 poslancev, a je niso dobili. Po prihodu Karla Erjavca nazaj na čelo DeSUS in tudi na čelo KUL jim je sprva kazalo nekoliko bolje, a so se jim načrti hitro porušili, ko je postalo jasno, da Erjavec nima podpore niti v lastni stranki, kaj šele v kateri od koalicijskih strank. Zatem so konstruktivno nezaupnico vložili z 42 podpisi, a so svoje dejanje preklicali, ker so nekateri poslanci zboleli za covidom-19, drugi pa so bili v karanteni. Zdaj je, kot kaže, opozicija pripravljena, da glasovanje izpelje, a večine še vedno nima zagotovljene. Kot so povedali predstavniki KUL, računajo na to, da bo glasovanje tajno in si morda kdo od poslancev še premisli.

Karel Erjavec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Kakšna bo časovnica razprave?

Razpravo bo ob 10. uri začel Brane Golubović, ki bo predstavil dopolnilno obrazložitev predlagatelja konstruktivne nezaupnice. Sledil bo Erjavec, ki se bo predstavil kot kandidat za novega predsednika vlade, nato pa bo 20 minut za odgovor pripadalo še premierju Janezu Janši.

Zatem bodo vodje poslanskih skupin predstavili stališča stranke, pri čemer je zanimivo, da bo vodjo poslanske skupine SMC Janjo Sluga, ki naj bi bila od koalicijskih poslancev KUL še najbolj naklonjena, zamenjal strankarski kolega Gregor Perič, vodjo poslanske skupine DeSUS Franca Juršo pa bo zamenjal Jurij Lep. Sledi razprava o predlogu za izvolitev novega predsednika, v kateri bo svoja stališča predstavilo 77 poslancev.

Točko dnevnega reda bodo zaključili Janša, Erjavec in poslanec LMŠ Jani Möderndorfer.

"Pričakujem predvsem, da bo razprava slonela na argumentih, ne na nekem insceniranem šovu. Če bo ta razprava argumentirana, verjamem, da bodo tudi odločitve na koncu prave. Po tem, kar je napovedanega s strani poslanskih skupin, pričakujem, da bo razprave za deset ur, pa mogoče še kakšen dodatek. Torej nekje v poznih večernih urah, okrog 23., 24. ure, bo rezultat verjetno znan," je za 24 UR napovedal predsednik DZ Igor Zorčič.

Poslanci SDS in NSi so sicer vmes napovedali, da glasovnic sploh ne bodo prevzeli, a Jožef Horvat, vodja poslanske skupine NSi, tega še ni potrdil.

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 24
  • jastreb13 11:50 15.februar 2021.

    In tako danes levičarski butalci z klovnom Karlom na čelu začasno spet prevzemajo oblast v slovenskem parlamentu.

  • miho 09:33 15.februar 2021.

    Škoda delovnega dneva, ki bi ga lahko pripravili za sprejemanje koristnih reform, ne pa za te brezveznosti okrog ene brezvezne nezaupnice.

  • 277e7e0798e154efbedb78510b05597587d206c4 09:27 15.februar 2021.

    Še 40 glasov bo težko.