Slovenija
1592 ogledov

Danes teden začnejo policisti uporabljati paralizatorje

Policisti Anže Petkovšek
Od 1. julija dalje bodo policisti opremljeni z električnimi paralizatorji. Usposabljanje je doslej opravilo 237 policistov iz dvajsetih policijskih enot, poroča Delo.

Dveletno poskusno obdobje uporabe je potekalo že leta 2006 v času prve Janševe vlade, uzakonila pa jih je Cerarjeva vlada pred skoraj tremi leti.

Prisilna sredstva so poleg paralizatorja še sredstva za vklepanje in vezanje, telesna sila, plinski razpršilec, palica, službenI pes, sredstva za prisilno ustavljanje prevoznih sredstev, konjenica, posebna motorna vozila, vodni curek, plinska sredstva in druga z zakonom določena sredstva za pasivizacijo ter strelno orožje.

Mladina se v članku sprašuje, ali bodo policisti paralizatorje uporabili proti protestnikom, a skladno z zakonom je dovoljeno paralizator uporabiti le, če policisti ne morejo drugače "obvladati aktivnega upiranja ali napada z orožjem ali drugimi nevarnimi predmeti, s katerimi oseba ogroža življenje policista ali koga drugega". Paralizirali bi lahko le protestnika, ki bi ogrožal življenje policista ali koga drugega. 

Paralizator smejo uporabiti tudi z namenom, da se prepreči samopoškodovanje, »če obstaja neposredna nevarnost za nastanek hude telesne poškodbe ali hujše posledice za osebo«.

»Policisti smejo električni paralizator uporabiti proti otrokom, vidno bolnim, starim, onemoglim osebam, vidno težkim invalidom in vidno nosečim ženskam le, če so izpolnjeni pogoji za uporabo strelnega orožja,« še določa zakon.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • Ender3 17:23 24.junij 2020.

    Za prekoračitev pooblastil pri uporabi in morebitne posledice bo odgovarjel Hojs. Ampak ne politično, odgovarjal bo stroki in tožilstvu.

  • marsal22 17:15 24.junij 2020.

    jih bodo testirali ob petkih na neposlušnih protestnikih ! Za moške 45.000 voltov in za ženske 33.000 voltov bo prava merica !

  • Božidar Dinič 15:40 24.junij 2020.

    NAJ PRVO PROBAJO NA SEBI LP