Slovenija
7 ogledov

Delavci 24 ur pred vrati veleposlaništva

Delavci pred nemškim veleposlaništvom
1/3
Saša Despot
Bralka, zaposlena v slovenskem podjetju, ki opravlja dela v tujini, opozarja, da delavci s sicer urejenimi dokumenti pred nemško ambasado za administrativni vizum čakajo tudi 24 ur in več.

Zaposlena v slovenskem podjetju, ki se ukvarja izvajanjem montažnih del v tujini, se je obrnila na nas z zgodbo njihovih zaposlenih. So državljani Hrvaške in v vrsti stojijo ves dan in vso noč, da bi prišli na vrsto na nemškem veleposlaništvu.

Čeprav imajo dovoljenje za delo in bivanje v Sloveniji, morajo imeti tudi administrativni vizum za delo v Nemčiji. "Z nemškimi podjetji imamo sklenjene posle, kamor jih tudi kot svoje zaposlene pošiljamo izvajat naročilo," je pojasnila in dodala, da so "opoldne prišli pred ambasado na Prešernovi". "Trenutno je (bila) ura 19.00, v vrsti pa je (bilo) vsaj še 15 delavcev, ki bodo skupaj z našimi preživeli noč pred ambasado, da bi ob 9. uri prišli na vrsto," je zapisala včeraj.

Uradne ure veleposlaništva so od 9. do 12. ure in, kot je videti, ne pridejo vsi na vrsto. "Nihče ne čaka na pomoč, gre zgolj za administracijo," si bralka želi odprave tega "kršenja normalne človeške pravice do administrativne obravnave", saj sta Nemčija in Slovenija "vendar obe v EU".

V Zagrebu traja en dan, pa ni v EU

Pričakovana rešitev, kjer naj bi v kratkem času prišlo do naročanja, tudi ne bo rešilo zagate, saj bo predvidoma treba čakati tudi več kot mesec na dni. "Za primerjavo, na nemški ambasadi v Zagrebu se takoj pride na vrsto in vizum se dobi isti dan. Pa niti v EU niso (še)," je še zapisala bralka.

Za pojasnila smo povprašali tudi na veleposlaništvu, na odgovor njihove službe za medije pa še čakamo.

Komentarjev 2
  • AnnaJulia 14:30 19.junij 2012.

    mogoče pa ne veste, da na okencu (imajo 2, ampak vedno dela sam 1!) gospod opravlja tudi kaj drugega kot pa skrbi za delovne vizume. Njegova prva naloga je skrb za nemške državljane v Sloveniji, ki naletijo na probleme - ...prikaži več izgubijo dokumente, jim potečejo dokumenti, urejajo naslove prebivališča, razne ostale dokumente, ...- prednost imajo torej njihovi državljani, nato Slovenci, šele nato vsi ostali.....če bi šli enkrat tja v vrsto poslušat s čim vsem pridejo spraševat in se menit, bi vam ratalo slabo s čim se morajo oni tam ukvarjat in bit prijazni !!!

  • vidralas 13:20 19.junij 2012.

    Vse lepo in prav, da je takšna skrb okrog tuje delovne sile.