Slovenija
121912 ogledov

Če tega ne uredite do konca leta, boste ob denar

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
Če lastniki delnic iz lastninjenja ne želijo izgubiti pravice do nadaljnjih donosov, jih morajo do konca leta prenesti na svoj trgovalni račun.

Delnice iz lastninjenja, ki so bile nekoč vpisane na registrskih računih, bodo konec leta nepovratno prenesene na Kapitalsko družbo (Kad), s čimer bo ta postala njihova imetnica. Če lastniki teh delnic ne želijo izgubiti pravice do nadaljnjih donosov, jih morajo do takrat prenesti na svoj trgovalni račun.

Sedaj so ti vrednostni papirji na skupnem namenskem računu, ki ga vodi Centralna klirinško depotna družba (KDD). Njihovi imetniki jih lahko prevzamejo do 31. decembra in jih prenesejo na trgovalne račune pri sistemskih članih, so nedavno spomnili na ministrstvu za finance. Informacije za izvedbo lahko dobijo pri KDD, članih centralno depotne družbe in pri Agenciji za trg vrednostnih papirjev, so dodali.

računanje par Slovenija To bo država naredila z 80.000 računi prebivalcev

KDD je morala januarja 2017 ukiniti registrske račune, na katerih so državljani hranili vrednostne papirje iz lastninjenja v začetku 90. let prejšnjega stoletja. Tisti, ki so želeli delnice na njih obdržati, so morali pravočasno pri borznoposredniški družbi ali banki odpreti trgovalni račun. Če jih niso želeli obdržati, so se jim lahko odpovedali, kar nekaj imetnikov pa kljub opozorilom ni storilo ničesar.

Njihove delnice so tako ostale na KDD. Da bi uredili to problematiko, je DZ sprejel novelo zakona o nematerializiranih vrednostnih papirjih. Po njej bodo pozabljene delnice na namenskem računu pri KDD ostale do konca letošnjega leta, nato pa se jih bo preneslo na poseben račun pri Kadu. Ta bo z letom 2022 postal njihov dejanski lastnik in bo upravičen do vseh pravic iz njih.

KDD Slovenija Po enem letu delnice z registrskih računov še vedno ležijo na KDD

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • dare326 16:51 20.november 2021.

    Nekdo si spet močno želi na ESČP.

  • miho 13:15 20.november 2021.

    Nisem vedel, da je pri nas kraja legalna.