Slovenija
5568 ogledov

"Delodajalci se ne strinjamo, test naj plača tisti, ki se ne želi cepiti"

samotestiranje Profimedia
Od včeraj se v skladu z vladnim odlokom pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Še vedno je več odprtih vprašanj.

Z včerajšnjim dnem se skladno z v soboto sprejetim vladnim odlokom pogoj PCT širi na številne dejavnosti. Izpolnjevati ga bodo morale osebe, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi osebami, izkazati ga bo moral tudi uporabnik.

Med drugim je odlok o načinu izpolnjevanja pogoja PCT, po katerem se morajo samotestirati tudi zaposleni v vzgoji in izobraževanju, v šolah odprl nova vprašanja. Ravnatelje predvsem skrbi, kako bo z nabavo kompletov za samotestiranje, kdo jih bo nabavljal, šole ali država. Sviz poziva oblasti, naj se za to šolam in vrtcem namenijo dodatna sredstva.

Delodajalci: Plača naj, kdor se ne želi cepiti

Odprta vprašanja so tudi v realnem sektorju. V sinočnjih Odmevih sta na to temo govorila predsednik Združennja delodajalcev Marjan Trobiš in predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Lidija Jerkič. 

Ta je izpostavila, da se članstvo na zvezo po spremenjenem odloku obrača z različnimi vprašanji. "Kar se tiče stališča sindikatov naj povem, da je pogoj PCT zavezujoč za delodajalce, njihova odgdovornost je, da uvedejo v podjetjih sisteme, kjer se PCT lahko spoštuje. Delavec krši delovno obveznost le v primeru, kadar je tak ukrep sprejet kot ukrep varnosti in zdravja pri delu. Enako velja za kakšno morebitno odškodninsko odgovornost, ki je lahko s tem povezana," je izpostavila Jerkičeva. 

Poudarila je še, da so stroški eventuelnega testiranja, cepljenja in delovni čas, namenjen temu, stroški delodajalca, ker gre za ukrep varnosti in zdravja pri delu. 

Trobiš je odgovoril, da temu nasprotuje. "Res da je delodajalec dolžan poskrbeti za varstvo pri delu, a po drugi strani je država poskrbela za cepivo. Če se torej nekdo odloči, da se ne bo cepil, je to njegova osebna odločitev. Menim, da ni v redu, da bi delodajalec kril stroške njihovih testov." 

testiranje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju Covid-19 Slovenija Vlada sprejela te spremembe, vezane na PCT

V Švici že plačujejo sami

Na dodatno vprašanje, ali je to področje še vedno odprto, je Jerkičeva poudarila, da to vprašanje ni odprto, da so lahko stališča različna, a da je nedvomno, da gre za ukrep varnosti in zdravja pri delu. "Mislim, da imamo tudi že razlage ministrstva." 

Jerkičeva je pri tem izpostavila primer Švice, kjer je bilo pred pojavom cepiva testiranje v breme države, zdaj gre v breme posameznika. "V Sloveniji do te ugotovitve še nismo prišli in dokler do tega ne pridemo, so stroški seveda v breme delodajalca, delodajalci pa lahko prevalijo na državo te stroške, nikakor pa ne v breme delavca." 

Trobiš je pri tem izpostavil, da smo država davkoplačevalci, kar pomeni, da bomo stroške na koncu plačali vsi. 

Teden dni uvajalnega časa je na voljo, to vprašanje očitno še ni povsem razčiščeno. "Z naše strani nikakor ne, ker želimo državi razložiti, da delodajalec enostavno ne more biti kriv za to, da se nekdo ne želi cepiti," je nato sklenil Trobiš. 

Učiteljica v razredu Slovenija Po novem v šoli: Če bodo učitelji test zavrnili, jih lahko šola odpusti

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 55
  • radovednica 08:30 08.september 2021.

    Vsi načini so pripravljeni tako, da je vse v smer obveznega cepljenja (s starim cepivom, ki mu je že zdavnaj potekel rok uporabe, pač ga je treba potrošit, da nekaterim toliko pade v žep), samo, da se tako ne reče, ...prikaži več ker bi bil revolt na vsej črti! S PCT gre lahko kamorkoli P (preboleli prenašatelj virusa), če pa hočeš v ZD na drugi odmerek cepljenja in še nisi "varen",pa se moraš najprej testirati, da sploh lahko greš v ZD na cepljenje!!! Pa kdo je sedaj bolj nor????

  • krucefiks 13:24 07.september 2021.

    delodajalci,ste eni navadni usraneti,test naj plača država tako kot ga da za cepivo ,ali pa vam naj še cepljenje dajo za plačat ,za nekaj evrov vam takoj ni delavec vreden nič,borite se za prav ,ne pa za lasten žep

  • Ender3 09:49 07.september 2021.

    Te, z ukrepom narejene dileme imajo edini cilj, vsiliti cepljenje, namerno ločevati ljudi pri tem, pa nasprotnikom cepljenja ne ponuditi nobene alternative. PCT je zgolj orodje za izpeljavo tega cilja.