Slovenija
100554 ogledov

Denar za kredit bo treba imeti ves mesec na računu ali pa ...

banka NLB Žurnal24 main
Javni uslužbenci bodo, če bodo želeli spremeniti datume plačila za trajnike in direktne obremenitve, imeli kar nekaj dela.

Javni uslužbenci, ki so do zdaj plače prejemali 5. v mesecu, jih bodo po novem prejeli kasneje. Do petega v mesecu namreč ni bilo mogoče zbrati podatkov o bolniških in potnih ter drugih stroških, zato so izplačevali akontacije, računovodstva pa so nato delala poračune, kar je bilo zelo zamudno. Po novem bodo tako nekateri dobivali plačo do desetega, nekateri pa do 15. v mesecu. 

Ta mesec so za premostitev zamika prejeli regres, a problem je, ker so si mnogi za dan plačila kredita in trajnih nalogov izbrali 8. ali drug dan v začetku meseca, ko je bilo na računu še dovolj denarja. Zdaj bodo morali denar na računu skrbno hraniti skoraj do naslednje plače ali pa zamakniti dan, ko se plača kredit in položnice. 

Koliko zaposlenim se bo spremenil plačilni dan, na Ministrstvu za javno upravo ne vedo. Na bankah se stranke, zaposlene v javnem sektorju, že oglašajo, da bi spremenile datum poravnave finančnih obveznosti, denimo za kreditne obveznosti, obveznosti za kreditne kartice in druge SEPA direktne obremenitve (poravnava stroškov za vodo, komunalo, telefon in podobno).

"Dan poravnave obroka kredita je določen v pogodbi, torej bi moral za spremembo datuma skleniti aneks, to pa bi pomenilo več sto evrov stroškov," nas je opozoril bralec. A kot kaže, banke s spremembo datuma kredita ne bodo delale težav in ga večinoma ne bodo zaračunavale, kar se tiče SEPA direktnih obremenitev, torej poravnave stroškov za vodo, komunalo in podobno, pa vam banke ne bodo mogle pomagati. Obveznosti s trajniki boste morali urediti pri vsakem ponudniku posebej.

Dan izplačila plače se pri proračunskih uporabnikih, ki imajo izplačilni dan v kolektivni pogodbi določen pred 10. dnem v mesecu ter pri tistih, ki v kolektivni pogodbi nimajo določenega izplačilnega dneva plače, zamakne na najpozneje 10. dan v mesecu. Pri proračunskih uporabnikih, ki za obračun in izplačilo plač uporabljajo MFeRAC, se izplačilni dan zamakne na najpozneje 10. delovni dan, vendar ne pozneje kot na 15. koledarski dan v mesecu. 

Kako spremeniti datum poravnave obveznosti odplačila kreditov in koliko boste za to odšteli?

V banki NLB vsem tistim, ki želijo spremeniti datum poravnave obveznosti za odplačilo kreditov, sporočajo, da fizičen obisk ni potreben, stranke lahko to uredijo kar prek video klica, 24 ur na dan, sedem dni v tednu. Sprememba datuma je brezplačna.

V Delavski hranilnici, kjer podobno opažajo veliko strank, ki želijo spremeniti datum trajnih nalogov za odplačilo kreditov, spremembo prav tako omogočajo brezplačno, tudi preko spletne banke.

V banki Unicredit spremembo datuma trajnika uredijo brezplačno, stranka se bodisi oglasi v poslovni enoti, kjer podpiše obrazec za spremembo datuma plačila trajnika, bodisi odda zahtevek preko svoje spletne banke.

Glede spremembe poravnave kreditov se lahko stranke Intese Sanpaolo Bank zglasijo v poslovalnici ali pa spremembo datuma uredijo v spletni banki. Spremembe datuma ne bodo zaračunali.

V Gorenjski banki pa zaradi zamika izplačila plače v javnem sektorju v Gorenjski banki niti ne zaznavajo povečanega zanimanja za spremembe datumov za trajnike, odplačilo kreditov ipd. Sprememba datuma trajnika pri najemu kreditov je sicer pri njih brezplačna, komitenti lahko naročilo za spremembo datuma oddajo preko spletne ali mobilne banke oziroma ob obisku poslovalnice. Sprememba datuma izplačila za ostale eksterne trajnike pa je obračunana skladno z vsakokrat veljavno tarifo Gorenjske banke, trenutno boste za spremembo zunanjega trajnega naloga odšteli 4,99 evra. 

računalnik plačevanje splet | Avtor: Profimedia Profimedia
V Novi KBM je večina sprememb, ki se navezujejo na poslovanje stranke z banko, za stranke brezplačnih, a se boste morali za spremembo trajnika osebno oglasiti v njihovi poslovalnici. Za spremembo datuma poravnavanja obveznosti pri poslovanju s plačilnim karticami pa banka zaračuna dodatne stroške v skladu z veljavnim cenikom - za spremembo datuma poravnave obveznosti za Mastercard in Visa kartico boste po veljavnem ceniku odšteli 3 evre. Več informacij je dostopnih na njihovi spletni strani.

V BKS Bank AG, Bančni podružnici, svojim strankam omogočajo, da datum izvršitve trajnega naloga spreminjajo prek spletne banke MyNet. Taka sprememba je brezplačna.

Za spremembo datuma izvrševanja direktne obremenitve pri kreditih pa se morajo stranke oglasiti v poslovni enoti banke. "Če prestavitev obstoječega datuma izvrševanja direktne obremenitve znotraj posameznega meseca ne bi povzročila plačilne zamude, je navedena sprememba direktne obremenitve brezplačna," še dodajajo.

Kaj pa, če na računu ni dovolj sredstev?

Če na računu nimate dovolj sredstev ali pa je vaš transakcijski račun blokiran ali zaprt, direktna obremenitev ne bo izvršena, zato morate vsaj dan pred plačilom zagotoviti, da bo na računu dovolj sredstev. Banke vas lahko v takšnem primeru kaznujejo z nadomestilom v višini približno dva evra.

Kot pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je direktna obremenitev namenjena plačevanju enkratnih ali ponavljajočih se obveznosti, pri katerih so zneski (lahko) različni (elektrika, plin, telefon, članarine ...). Trajni nalog pa je namenjen plačevanju obveznosti, pri katerih je znesek plačila vedno enak (kredit, lizing, varčevanje ...). 

Javni holding Ljubljana bremeni račun šele 18. v mesecu

V Javnem holdingu Ljubljana, kjer za uporabnike storitev javnih podjetij Energetika Ljubljana, JP Voka Snaga in Žale urejajo vse aktivnosti, povezane z direktnimi obremenitvami, do zdaj sicer niso zaznali nobenega zanimanja za spremembo datuma direktne obremenitve. Razlog je, da je datum obremenitve plačilnih računov uporabnikov 18. dan v mesecu oziroma prvi naslednji bančni delovni dan, "saj ta datum po dolgoletnih izkušnjah uporabnikom najbolj ustreza". Morebitne spremembe, ki jih sporočijo uporabniki elektronsko, po pošti ali osebno, pa so pri njih brezplačne, še dodajajo.

nina.sprohar@zurnal24.si

Komentarjev 31
  • Edward_Adkins 12:14 17.junij 2021.

    Zaslužujem od 130 do 180 dolarjev na uro, tej službi sem se pridružil pred tremi meseci in v prvem mesecu sem prejel 27853 dolarjev od te službe in veste, sledite tej spletni strani ......... >>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑭𝒂𝒔𝒕𝑪𝒂𝒔𝒉7.𝐜𝐨𝐦

  • Naklonsky 06:50 17.junij 2021.

    Bedno, da nekdo ne more imeti na računu vsaj toliko sredstev kot so mesečni odtegljaji trajnika.

  • ivan088 16:17 16.junij 2021.

    Ubogi javni sektor, kje morajo zaposleni vsaj tretjino časa delati in dve tretjini preživeti na kavi, čveku ali netu. Nimajo časa za odhod na svojo banko in prestaviti datum odtegljajev! Neprimeren članek, produkt miselnosti SLO-birokrata iz socialisticnih časov!