Slovenija
11 ogledov

Denarja dovolj, država vseeno proti

slovenija 15.11.13. maribor, urgenca maribor, ukc, nujna medicinska pomoc, foto: Nino Verdnik
Urgenca. Država trdi, da naj bi bila gradnja v Mariboru predraga, a denarja je dovolj.

Zdravstvo. "GH Holding v pogajanjih ni dovolj znižal cene, zato je njihova ponudba nesprejemljiva." To je odgovor ministrstva za zdravstvo, zakaj tudi po dveh padlih razpisih in neposrednih pogajanjih z GH Holdingom gradnje prepotrebne urgence v Mariboru za zdaj še ne bo in bodo izvajalca iskali s tretjim razpisom. A dokument, ki nam ga je uspelo pridobiti, in neuradni pogovori z ljudmi, ki se s projektom ukvarjajo, dokazujejo, da to ni res.

Dogovor, nato izločitev

GH Holding je bruto ceno za izvedbo del postavil pri 13,9 milijona evrov in zagotovil izvedbo pogodbe na ključ. Ministrstvo je pristalo in od holdinga zahtevalo, da do ponedeljka, 11. novembra, dostavi ponudbeni predračun. Kot je povedal Blaž Miklavčič, direktor GH Holdinga, so to storili, nato pa dobili sklep o izločitvi, ki pa je bil, tako zatrjuje direktor, podpisan že v petek, 8. novembra. Miklavčič je zato poudaril, da gre za nateg ministrstva in da bodo pravico iskali na sodišču.

Denarja je dovolj

Na projekt je vezanih tudi slabih devet milijonov evrov evropskega denarja, ki pa ga morajo, tako naši viri, počrpati do konca prihodnjega oktobra in ne šele do konca prihodnjega leta. Poleg evropskega denarja je že nekaj časa na voljo 2,5 milijona evrov mariborskega univerzitetnega kliničnega centra (UKC), na pristojnem ministrstvu pa naj bi bilo še dodatnih 2,5 milijona evrov namenskih sredstev. Skupaj torej 14 milijonov ali nekaj več od končne cene GH Holdinga.

Za dodatna pojasnila smo zaprosili tudi ministrstvo za zdravje, kjer pa nam do zaključka redakcije niso odgovorili na vprašanja, tudi na najpomembnejšega: kdo in zakaj je sprejel odločitev o izločitvi GH Holdinga.

UKC Maribor pa grozi še ena nevarnost. Kot opozarjajo naši viri, lahko izguba urgence pomeni tudi izgubo naziva univerzitetni klinični center ter "degradacijo" imena v le mariborska bolnišnica.

 

Gradnja. Nova mariborska urgenca je med novimi kliničnimi centri največja in zaradi terciarne vloge UKC Maribor v vzhodni Sloveniji tudi najpomembnejša. Zato se v mestu sprašujejo, čemu nevarna igra in kdo je pri poslu izvisel, da projekt drvi v prepad.

desk@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.