Slovenija
22502 ogledov

Direktor Melamina: za štiri ali pet pogrešanih ni več upanja

Srečko Štefanič in Vladimir Prebilič zajem zaslona
Direktor Melamina: Za štiri ali pet pogrešanih v požaru najverjetneje ni več upanja, poškodovanih v eksploziji po zadnjih podatkih šest.

Direktor kočevskega Melamina Srečko Štefanič je dejal, da za štiri ali pet pogrešanih v požaru najverjetneje ni več upanja, poškodovanih v eksploziji pa je po zadnjih podatkih šest, poroča STA. Pred tem je Uprava za zaščito in reševanje poročala, da je poškodovanih okrog 20 ljudi. 

"Žal moramo računati, da so pogrešani verjetno preminuli, saj so bili pogoji takšni, da bi bilo težko preživet," je dejal direktor in dodal, da govorimo o štirih ali več osebah.

Že pred tem je v prvi izjavi po dogodku Štefanič dejal: "Nikoli v življenju si nisem mislil, da bo prišlo do takega primera, vendar je prišlo. Prišlo je do eksplozije na pritekališču, kamor je prišla cisterna neke snovi. Vzrok eksplozije še raziskujemo." Izpostavil je, da je predvsem pomembno, da so takoj po eksploziji vsi sistemi reagirali. "Vse službe, gasilska, zdravstvena, so v najkrajšem možnem času prišle na lice mesta in omejile požar." 

Gasilci trenutno nadzorujejo stanje in temperaturo porušene konstrukcije, ki se mora še ohladiti, da bodo lahko dostopali do mesta, kjer naj bi bili pogrešani. Ti sicer niso zaposleni v Melanimu, ampak so zunanji izvajalci.

Medtem so znani tudi prvi podatki analize ekološkega laboratorija z mobilno enote (ELME). Kot je na Twitterju sporočila uprava za zaščito in reševanje, v ozračju ni prisotnih nevarnih snovi, le delci saj in dima. Pregled požarne vode, ki se shranjuje na območju podjetja, še poteka.

Kako silovita je bila eksplozija, je povedala Barbara Žagar iz Kočevja; njeno izpoed preberite na povezavi, v kateri govori, da je več sto metrov stran udarni val razbil stekla in vrata potrgal s podbojev. 

V zraku naj sicer ne bi bi bilo strupenih snovi, ampak le saje in dim. 

Več sledi. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Dusan12 17:58 12.maj 2022.

    Ne čudi se preveč, so v golobji jati nad Polhograjskimi dolomiti

  • Friderik1950 15:30 12.maj 2022.

    Čudi me, da direktor in tehnični direktor, pa še kdo niso v priporu. Drugje bi jih že zdavnaj popokali.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 15:21 12.maj 2022.

    Katastrofa za preminule. Iskreno sožalje svojcem. Naj počivajo v miru.