Slovenija
493 ogledov

Do tretjino dobave plina bi lahko že letos dobili drugače

plinski terminal zemeljski plin Epa
Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec računa, da bi "Slovenija lahko že letos diverzificirala do tretjino dobave plina preko obstoječih prenosnih kapacitet".

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je danes obiskal terminal za utekočinjeni zemeljski plin (LNG) na Krku, kjer se je sestal s hrvaškim ministrom pristojnim za energetiko Tomislavom Ćorićem. Obisk je bil namenjen krepitvi odnosov med državama na področju energetike.

Jernej Vrtovec | Avtor: Facebook Facebook
Po srečanju je Vrtovec dejal, da bo Hrvaška na svojem terminalu zagotovila dodatne kapacitete ter na ta način povečala kapaciteto za približno 300 milijonov kubičnih metrov na leto. "Slovenija je zainteresirana, da še letos pripeljemo plin iz LNG terminala na Krku. Pričakujemo, da bo v kratkem objavljen razpis za proste kapacitete. Na ta način bi v Sloveniji zadostili približno eni tretjini potreb po plinu brez nadgradnje omrežja. Diverzifikacija dobave plina je naša prioriteta," je dejal. 

Vrtovec in Ćorić sta se dogovorila, da bodo v kratkem ustanovili meddržavno komisijo z namenom poglobitve dvostranskega sodelovanja na področju energetike: dobava plina, infrastruktura in nuklearna energija. 

Države EU, ki so v veliki meri odvisne od ruskega plina, iščejo druge možnosti dobave tega energenta za prihodnjo zimo. Baltske države so že sprejele odločitev in ne uvažajo več ruskega plina. Francoski energetski velikan TotalEnergies je sredi marca opozoril, da je ustavitev odkupa plina iz Rusije nemogoča

Rusija je medtem napovedala, da bodo kupci ruskega plina po novem za njegovo plačevanje morali imeti odprt račun v rubljih pri banki Gazprombank, ki ni predmet zahodnih sankcij. 

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 4
  • Avatar @narhist
    @narhist 20:37 04.april 2022.

    Vladnim službenim vozilom bodo tako, kot Vizjaku, montirali vlečne kljuke , da nam bodo lahko dostavljali plin.

  • sam1 18:58 04.april 2022.

    Vrtovec zavaja,hrvaški lng terminal imajo v zakupu madžeri do leta 2027 in sigurno tudi naprej,Čorić je pa lepo povedal,da zaradi povečanih skladiščnih kapacitetah,hrvaška ne bi smela občutiti pomanjkanja plina,bil bi pa zadovoljen,če bi kakšen kubik morda ostal tudi za slovenijo. ...prikaži več Kar se tiče pa problema plinovoda preko Rogatca,je plinovod na hrvaškem speljn le do predmestja Zagreba (Lučko) in ni vse tako gladko in samoumevno,kot nam naklada ta super minist (e)rant....

  • Avatar zoo
    zoo 17:26 04.april 2022.

    ZDA so prisilile Evropejce v protiruske sankcije, same pa ne samo, da še naprej uvažajo nafto iz Rusije, ampak so v zadnjem tednu povečale tudi obseg dobave »črnega zlata« za 43 % na 100.000 sodčkov na dan!