Slovenija
2640 ogledov

Domneve spolnega nasilja. Zakaj policija ne opravi hišnih preiskav?

zloraba, dekle Shutterstock
Policija z dodatnimi pojasnili v zvezi z domnevnim in odmevnim spolnim nasiljem v umetniških krogih pri nas.

Policija je danes objavila nova pojasila v zvezi z odmevnim - za zdaj še vedno domnevnim - spolnim nasiljem v umetniških krogih pri nas, ki zadnje dni zlasti na spletnih omrežjih dviguje mnogo prahu. 

Policija znova poudarja, da že od prve informacije v javnosti, da so se zgodila huda kazniva dejanja spolnega nasilja, skupina policistov in kriminalistov zadevo intenzivno preiskuje. "Preverjajo okoliščine in zbirajo informacije za potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti," poudarja slovenska policija na svoji spletni strani.

Dodajajo še, da policisti in kriminalisti opravljajo številne razgovore, preverjajo verodostojnost zapisov na spletu ter se trudijo identificirati morebitne žrtve oz. oškodovance teh kaznivih dejanj in znova izpotavljajo, da je sprejem prijave eno najpomembnejših opravil.

Zakaj ne opravijo hišne preiskave?

Policija navaja, da se je v javnosti pojavilo vprašanje, zakaj policija v zvezi s tem ne opravlja hišnih preiskav. "Pojasnjujemo, da preiskovalna dejanja predstavljajo intenziven poseg v pravice posameznika, med katerimi je hišna preiskava eden najbolj rigoroznih posegov. Za preiskovalna dejanja morajo biti zato izpolnjeni visoki dokazni standardi, ki so varovalka pred samovoljnimi posegi policije v pravice ljudi. Policija lahko opravi hišno preiskavo šele, ko so podani utemeljeni razlogi za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje," izpostavlja policija. 

Ti razlogi za sum morajo obstajati zoper točno določeno osebo in obstajati mora verjetnost, da se bodo pri tem našli sledovi in predmeti kaznivega dejanja. Pomeni, da niso dovolj le navedbe v medijih ali na spletnih omrežjih ali mogoče samo govorice med ljudmi. Obstajati mora nek konkreten dokaz zoper to osebo, oziroma neko verodostojno pričanje očividca ali priče.

Policija: Žrtve nam lahko popolnoma zaupajo

Pri policiji se zavedajo, da žrtve tovrstnih kaznivih dejanj pogosto ne želijo dogodkov prijaviti zaradi občutka krivde in sramu, lahko se tudi bojijo maščevanja napadalca. Prav tako želijo čimprej pozabiti na to, kar se jim je zgodilo. Bojijo se tudi stigmatizacije in odziva okolice, če se bo za dejanje razvedelo. Lahko pa je žrtev tudi v takem šoku, da zaradi tega ne more razumno odreagirati.

"Razumemo njihovo zadržanost, vendar pa policisti in kriminalisti zagotavljamo, da bomo storili vse, kar je v naši moči, da žrtev zaščitimo in preprečimo, da bi se dejanja še kdaj ponovila. Žrtve želimo spodbuditi, da dejanja prijavijo. V policiji z žrtvami postopamo še posebej skrbno in občutljivo," izpostavlja policija na svoji spletni strani.  

Morebitne žrtve in priče oz. vse, ki o dogodkih kar koli vedo, pozivajo: nemudoma sporočite to policiji! Če tega ne zmorejo neposredno, naj to storijo prek nevladnih organizacij, še svetujejo. 

zloraba, dekle Slovenija Slovenija Policija z novim sporočilom o domnevnih spolnih zlorabah Asta Vrečko Slovenija Slovenija Odgovor ministrstva na domnevne spolne zlorabe v primeru Dušan Smodej

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 7
  • Naklonsky 16:28 26.avgust 2022.

    Zakaj ne opravi preiskav? Ja, res zakaj ne! Butasto vprašanje! Levaki, sploh politični vrh je NEDOTAKLJIV! Kdo koga blefira? Očitno imajo novinarji rajo za naivno - in res, dejansko je!

  • h4ck3r 07:15 26.avgust 2022.

    Pri vsem skupaj je malo čudno, da se objavlja vse preko novinarjev, ni pa prijave neposredno na policiji? Človek nedolžen ali kriv, dokler ni prijave in dokazov ter obsodbe, je pogrom popolnoma neupravičen in ima lahko grozne posledice na posameznika ...prikaži več v kolikor te ne držijo. Novinarji kaj vsa pretekli samomori po objavljenih "zgodbah" za pridobivanje klikov niso ničesar izučili? Naj se poda vsaj ena prijava s strani žrtev, potem pa verjamem vsemu skupaj.

  • Avatar Leon
    Leon 06:56 26.avgust 2022.

    Pojasnjujemo, da preiskovalna dejanja predstavljajo intenziven poseg v pravice posameznika, med katerimi je hišna preiskava eden najbolj rigoroznih posegov. Tako policija ! Kako pa lahko vstopite v stanovanja in opravite preiskave kadar je podan SUM posedovanja droge ?