Slovenija
20 ogledov

Doslej pri kršitvah ujeli 25 trgovcev

Kljub popustom do 50 odstotkov so nekatere trgovine tudi prvi dan razprodaj same Žurnal24 main
Trajanje razprodaj in popustov določajo trgovci. Na inšpektoratu podatka o višini izrečenih glob še nimajo, saj nekateri postopki še potekajo.

Letošnjih poletnih razprodaj še ni konec, kako dolgo bodo trajale, pa določajo sami trgovci. Govorice, da je letos obisk razprodaj slabši kot prejšnja leta, smo preverili pri Sportini, kjer pravijo, da beležijo podobno prodajo kot lani, boljšo pa pri blagovnih znamkah višjega in srednjega cenovnega razreda.

Raje popusti kot razprodaje

Po podatkih Tržnega inšpektorata RS (TIRS) se je 37 preverjenih trgovcev odločilo za posezonske razprodaje, 114 pa za popuste. Med slednjimi so tudi naši sogovorniki, ker jim to omogoča večjo fleksibilnost, saj "pri omenjenih oblikah pospeševanja prodaje ni treba upoštevati 28. člena zakona o varstvu potrošnikov (ZVP), ki zahteva dvojno označevanje cen in znižanje četrtine blaga na oglaševani odstotek." Sicer poleg poletnih artiklov beležijo veliko zanimanja tudi že za prve izdelke iz nove kolekcije za jesen in zimo 2011/12, v času nižjih cen pa, pravijo, pri njih kupujejo kupci, ki sicer niso redne stranke.

Preverili 151 trgovcev

"Pri nadzoru akcijskih prodaj so bile pri 22 trgovcih ugotovljene kršitve zakona o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami (ZVPNPP), pri treh trgovcih, ki so uvedli razprodaje, pa so bile ugotovljene manjše kršitve zakona o varstvu potrošnikov (ZVPot)," so sporočili z inšpektorata. V primeru prvega izdajo odločbo o prepovedi uporabe nepoštene poslovne prakse in tudi prekrškovno ukrepajo. Podatka o vsoti izrečenih globah za letos še nimajo, saj nekateri postopki še potekajo. V nekaterih primerih inšpektorji izrekajo le opozorila.

ri omenjenih oblikah pospeševanja prodaje, ni potrebno upoštevati 28. člena ZVP, ki zahteva dvojno označevanje cen in znižanje četrtine blaga na oglaševani odstotek.

Komentarjev 1
  • privat 09:23 24.julij 2011.

    nikoli se nebo dal narediti red v državi ,ker je nered v Slovenskih genih!!