Slovenija
93 ogledov

Doživite grajsko življenje

Grad na Goričkem
1/8
T. Jeseničnik/Krajinski park Goričko
Že drugi konec tedna zapored bo vreme deževno. Kljub temu se lahko odpravite na sprehod v naravi, si doma ustvarite svoje lutkovno gledališče, se odpravite v svoj najljubši grad ali obiščete festival čipk.

Okusite grajsko življenje

Deževna sobota in muhasta nedelja sta idealni za obisk kakega gradu. V Sloveniji jih je veliko. Mi vam tokrat svetujemo obisk gradu Grad, ki leži na Goričkem in je eden največjih pri nas.

Gre za ogromen obodni grad iz srednjega veka, ki stoji na vzpetini nad vasjo Grad na Goričkem. V pisnih virih se grad prvič omenja leta 1208, prvi zapisi o obstoju grajskega poslopja pa segajo v leto 1275. Današnji obseg je grad dobil v 16. in 17. stoletju, v 18. in 19. stoletju pa je bil dozidan in prenovljen.

Poleg samega poslopja si oglejte delavnice domačih obrti (kolarstvo, kovaštvo, lončarstvo, tkalstvo, zeliščarstvo, žganjekuha), ki pripovedujejo o tradicionalni rabi naravnih virov in njihovi obdelavi z ročnimi spretnostmi mojstrov. Če se boste predhodno naročili, boste v črni kuhinji lahko poskusili tudi domače jedi z Goričkega.

Obisk podzemne cerkve

V muhastem vremenu lahko obiščete tudi jame. Naš predlog je Sveta jama na Socerbu, ki je edina podzemna cerkev v Sloveniji. Včasih je bila to priljubljena romarska točka, danes pa je namenjena predvsem turistom. Obiščete jo lahko vsako nedeljo ob 14. uri, za individualne obiske pa se lahko dogovorite z Jamarskim društvom Dimnice.

Čipkarski dnevi | Avtor: Anže Krajnik/Javni zavod Ratitovec Anže Krajnik/Javni zavod Ratitovec
Čipkarski dnevi

Ta konec tedna bodo v Železnikih potekali čipkarski dnevi. Če vas zanimajo čipke, bi se radi preizkusili v starih običajih, kot je pobiranje krancljev, ali si ogledali, kako so včasih kovali žeblje, jih nikakor ne smete zamuditi.

Čipkarski dnevi so se že začeli, trajali pa bodo do nedelje. Do takrat se bo zvrstil bogat program, med drugim tudi koncerti, ljubitelji domačih izdelkov in obrti pa boste na svoj račun prišli na tržnici.

Navihano deževno popoldne z otroki

Če padavine in nevihte ne bodo preveč obilne, se lahko z otroki odpravite v naravo. Obujte jih v dežne škornje in jim oblecite dežen plašč, nato pa z njimi skačite po lužah. Zagotovo se bodo zabavali.

V primeru, da vas dežne kaplje ne prepričajo, si lahko zabavo priredite tudi doma. Priporočamo vam, da preizkusite domišljijo in ustvarjalnost svojih otrok in svojo ter izdelate domače lutkovno gledališče. Iz kartona naredite pravokoten okvir, ki ga po želji lahko okrasite.

Potrebujete le še lutke, ki jih imajo številni otroci doma, lahko pa jih iz ostankov blaga ali papirja izdelate sami. Preprostejša različica so naprstne lutke, ki jih lahko preprosto naredite iz kosa papirja, ki ga porišete. Motivov je nešteto. Lahko ustvarite pravljične junake, živali, rastline in podobno. Za konec potrebujete le še zgodbo, za katero pa smo prepričani, da z njo ne boste imeli težav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.