Slovenija
718 ogledov

Drenikova zaradi Toninovega poročila vložila tožbo

Simona Drenik Saša Despot zaprta seja komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb
Drenikova zaheva umik poročila Knovsa.

Nekdanja slovenska agentka v arbitraži o meji med Slovenijo in Hrvaško Simona Drenik Bavdek je, kot je napovedala, proti državnemu zboru vložila tožbo na upravno sodišče.  S tožbo zahteva umik poročila komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) glede prisluškovalne afere, ki je obremenilo predvsem njo.

"Zasliševali so me kot osumljenko"

"S tem poročilom je Knovs grobo presegel svoje pristojnosti. Opravil je razgovor z osebo, ki jo je vabil kot zaposleno v državnem organu, ki bi vedela karkoli izpovedati in pojasniti okoliščine. Na koncu jo je zasliševal kot osumljenko oziroma. preiskovanko, ne da bi ji dal kakršnekoli procesne pravice. S tem poročilom je bilo tako poseženo v temeljne ustavne pravice naše stranke, zato uveljavljamo sodno varstvo," pojasnjuje odvetnik Roman Završek.

Drenikova je že prejšnji teden predlagala predsedniku DZ Dejanu Židanu, da poročilo umakne, v DZ pa so v petek pojasnili, da je Židan za mnenje v zvezi s tem pozivom zaprosil zakonodajno-pravno službo, se posvetoval z vodji poslanskih skupin in podpredsedniki DZ ter pridobil stališče predsednika Knovsa Mateja Tonina. Poročilo pa je bilo potem vendarle uvrščeno na redno decembrsko sejo DZ, ki se bo začela v ponedeljek.

Je objava poročila nezakonita?

"S tožbo zahtevamo, da se to poročilo Knovsa odpravi, tako javni kot tajni del. Zahtevamo, da se ugotovi, da je to poročilo zaradi vseh zatrjevanih kršitev, ki jih obširno pojasnjujemo v tožbi, nezakonito in da posega v človekove pravice naše stranke. Prav tako zahtevamo odstranitev javnega dela poročila s spletne strani DZ, kjer je objavljeno," je pojasnil.

Sova podala naznanilo policiji. Poročilo Knovsa je razburilo tudi Slovensko obveščevalno-varnostno agencijo (Sova), ki je na policijo in okrožno državno tožilstvo podala naznanilo, da je pri objavi javnega dela poročila prišlo do večkratnega razkritja tajnih podatkov.

Drenikova odškodnine, razen povračila sodnih stroškov, zaenkrat ne zahteva, odvetnik pa ne izključuje možnosti, da Drenikova ne bo zahtevala odškodnine pozneje, če bo DZ ohranil poročilo Knovsa, upravno sodišče pa bo ugotovilo kršitev njenih pravic, je še pojasnil Završek.  "Stranka meni, da nikomur ni v interesu še dodatno razpihovati te zadeve, ki ima že zaradi drugih spremljajočih okoliščin veliko medijsko pozornost," je dejal.

Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila

Knovs je v javnem delu poročila o prisluškovalni aferi v arbitraži iz leta 2015, ki je bilo objavljeno 11. novembra, obremenil predvsem Drenikovo. Ne le, da je imela nedovoljeno komunikacijo s tedanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem, ampak pri tem tudi ni upoštevala zakona o tajnih podatkih in drugih pravil. Drenikova vztraja, da zakona o tajnih podatkih ni kršila.

Zaradi te prisluškovalne afere je Hrvaška napovedala enostranski odstop iz arbitražnega procesa in tudi ne priznava končne razsodbe arbitražnega sodišča, čeprav je sodišče samo pred tem odločilo, da pogovori med agentko in arbitrom niso predstavljali tako resne kršitve, da ne bi moglo razsoditi.

 

Komentarjev 10
  • jozef89 11:48 13.december 2019.

    Tonina bi morali povprašati po zdravi pameti!

  • Kmodri 15:46 12.december 2019.

    Saj se iz fotografije vidi, da ni prištevna. Kar v Polje.

  • Kmodri 15:44 12.december 2019.

    A je še ne sodijo za veleizdajo? Potem pa 30 let zapora.