Slovenija
84 ogledov

Država prestrašila šibke

socialna pomoč graf prejemniki socialne pomoči Reuters
Socialna pomoč. Ljudje se ji odrekajo, ker se bojijo, da bodo po smrti ostali dolžni. Nekateri pa bi radi le kaj zapustili. Vračanje le za dolgotrajne prejemnike, ki zapuščajo premoženje.

Strah. Petintridesetletna ženska, ki živi v najemniškem stanovanju in se komaj prebija čez mesec, si ne upa zaprositi za denarno socialno pomoč (DSP). Boji se namreč, da bi s tem po svoji smrti koga finančno obremenila, čeprav nima ne otrok ne nobenega premoženja. Podobno je s starejšo gospo, ki bi vnukoma rada zapustila majhen travnik, ki nima nobene vrednosti, a je njeno edino premoženje. Še en primer pa je družina z majhnim otrokom, v kateri sta oba starša brezposelna, a si pomoči ne upata vzeti, ker se bojita, da otroku ne bi mogla zapustiti tistega majhnega dela hiše, v kateri živijo.

"To je strah zaradi čisto napačne predstave," pravi Barbara Starič Strajnar z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ). "Zakaj razmišljajo, kaj bo po njihovi smrti? Zdaj živijo in zdaj nimajo," dodaja in poziva, naj se ljudje ne odrekajo pomoči, če jo potrebujejo. 

Ne vrača se brezpogojno

Država oziroma občina sicer pri prejemnikih DSP ali varstvenega dodatka vpiše zaznambo na nepremičnino, vendar dedičem prejete pomoči po smrti zapustnika ni treba vrniti, če so tudi sami potrebni pomoči. Po zakonodaji, ki začne veljati z novim letom, bodo dediči "oproščeni" tretjine varstvenega dodatka.

O DSP pa ministrica Anja Kopač Mrak pravi, da je namenjena kratkotrajnemu prejemanju, zato se prvih 12 prejemkov ob dedovanju ne bo upoštevalo, znesek za vračilo pa bo zmanjšan za 12 prejemkov in nato še za tretjino. Poleg tega se bo omejitev izvedla le, če ima upravičenec večjo nepremičnino, kot je primerna. Izredna DSP pa s prihodnjim letom ne bo več predmet dedovanja.

Veliko se jih je raje odreklo

"Tak netransparenten način dejansko samo povečuje stisko ljudi, ki se odpovedujejo pomoči, pogosto potrebni za golo preživetje," se z omejitvijo dedovanja ne strinja Boris Koprivnikar iz Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "Menim, da je smisleno pri ocenjevanju socialne ogroženosti upoštevati tudi lastnino, ne strinjam pa se, da se DSP daje ob nekakšnih pogojih za kasnejše vračilo," dodaja.

Da je ljudi omejitev dedovanja prestrašila, dokazujejo tudi podatki MDDSZ. V začetku leta 2011 je bilo prejemnikov izredne denarne socialne pomoči 5.300, do septembra letos pa se je njihovo število zmanjšalo za skoraj dva tisoč. Varstveni dodatek je do konca leta 2011 prejemalo skoraj 47 tisoč ljudi, s spremembo zakona o socialnovarstvenih prejemkih se je njihovo število že naslednji mesec zmanjšalo na 13.700, do oktobra letos pa se mu je odreklo še slabih pet tisoč ljudi. Število prejemnikov DSP se je v tem času z 49.400 zmanjšalo na slabih 46 tisoč.

Komentarjev 16
  • erikkk 17:25 09.december 2013.

    Mene zanima zakaj država dovoli bankam po sloveniji da prejemnikom od socijalne podpore trgajo provizijo in sicer baje na sklep o izvršbi.. A ne velja za socijalno denarno pomoč, da je izvzeta iz vseh sodnih izvržb. A ne velja isto ...prikaži večo za banke ? Ki na račun sklepov o izvržbi vseeno zaračunavajo neke provizije.... Vse to se je začelo letos od Lujija dalje...To pomeni potem da omejitev sodiščne izvržbe na sredstva za banke ne velja... A banka odteguje kar 28 evrov medtem ko poštna banka 10 eurov ...

  • smejka 15:12 09.december 2013.

    Malemu človeku se pobere vse,tudi dostojanstvo...golazen polna vsega pase prenažira na račun poštenih a revnih delavcev(mi je žal za izraz,a lepšega ne najdem-pa čeprav bo izbrisano,kar bo samo potrditev kje smo).Ne bom se opravičevala,prizadelo bo samo tistega,ki nepošteno živi.

  • ennanova 14:47 09.december 2013.

    Joanne Rowling: Prazen stol»Goni se v tri pičke mile materine!« sem zarohnel, ko sem prebral njeno zadnjo knjigo. Ne zato, ker bi bila tako zanič, ampak zato, ker je tako prekleto dobra. Kdo ve, zakaj sem se spomnil …<br ...prikaži več />http://za-misli.si/kolumne/gregor-hrovatin/1334-joanne-rowling-prazen-stol