Slovenija
7380 ogledov

DZ: Trgovine bodo ob nedeljah in praznikih zaprte

trgovina oddelek z zamrznjeno hrano
DZ je danes sprejel novelo zakona o trgovini, po kateri trgovine ob nedeljah in praznikih ne bodo smele več poslovati.

Izjema so manjše prodajalne na bencinskih servisih, postajališčih in v bolnišnicah ter tudi druge manjše prodajalne, če bodo v njih na dela proste dni stregli kupcem lastniki sami ob pomoči študentov in upokojencev.

Zaprtje trgovin ob nedeljah in praznikih so predlagali poslanci Levice, v današnjem glasovanju pa so ga podprli tudi poslanci SDS, SD, NSi, SAB ter večji del poslancev LMŠ in DeSUS. Za je glasovalo 72 navzočih na seji, 13 jih je bilo proti.

Vlada predloga ne podpira 

Za zaprtje trgovin ob nedeljah so glasovali poslanci večjega dela koalicije, a vlada ga ne podpira. "Trgovina je strateška panoga za slovensko gospodarstvo," je v petek v DZ dejal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc in dodal, da vlado skrbijo posledice, ki jih utegne imeti ukrep v že tako zaostrenih gospodarskih razmerah za trgovino, njene zaposlene, dobavitelje, turistične kraje.

Namesto uzakonjanja zaprtja trgovin se vlada zavzema za socialni dialog. "Vlada se zaveda, da predlog odgovarja na razumljive in upravičene pozive zaposlenih v trgovini," je dejal Zajc. Spomnil pa je, da še do konca leta 2022 velja kolektivna pogodba za dejavnost trgovine, po kateri mora biti večina prodajaln vseh 15 praznikov zaprtih, nedeljsko delo pa je omejeno na 12 nedelj v letu.

Trgovina Predlog Slovenija To bi trgovci naredili z nedeljskim delovnim časom

Proti tudi Trgovinska zbornica

Noveli zakona ostro nasprotujejo tudi v Trgovinski zbornici Slovenije, kjer omenjajo tudi možnost ustavne presoje. Kot so opozorili že spomladi ob vložitvi zakonskega besedila v parlamentarno proceduro, bi zaprtje prodajaln ob nedeljah pomenilo upad prihodka in zmanjšanje gospodarske aktivnosti, v časih, ko je treba vse napore usmeriti v doseganje gospodarske rasti, pa je potrošnja ključna za doseganje gospodarske rasti.

trgovina voziček police konzerva Sprememba v trgovini Slovenija Nedeljski čas. "S tem se strinjajo kupci in zaposleni".

trgovina voziček police konzerva Slovenija To Janša pravi o zaprtju trgovin ob nedeljah ​​​​​​​

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • Pepe007 07:28 30.september 2020.

    Mi smo prebogati, da bi tako kot Avstrijci lahko svoj denar zapravili v šestih dneh. Rabimo še sedmi dan.

  • Albatroz 06:49 30.september 2020.

    Seveda bunijo se vsi tisti ki imajo goli zaslužek, ali pa kašen drug prikrit namen.

  • Janez Mušič 06:25 30.september 2020.

    To je želja zaposlenih v tej panogi (trgovine) velike in manjše je izjavil pred glasovanjem v parlamentu g. Mesec