Slovenija
26 ogledov

Erjavec o meji: Imamo genialne odvetnike

Erjavec in Pusićeva na Otočcu Željko Lukunić/PIXSELL
Za DeSUS bi bil sprejemljiv vsak mandatar, ki bi imel veščine za vodenje projektne vlade. "Kot mandatarja vidim nekoga, ki se spozna na finance in bančni sektor," je za Večer povedal prvak DeSUS Karl Erjavec.

Kot zunanji minister je zatrdil, da bo slovenski memorandum glede rešitve spora o meji s Hrvaško pravočasno na arbitražnem sodišču v Haagu. V zvezi z memorandumom je Karl Erjavec opozoril, da je postopek pred arbitražnim sodiščem strogo pravni. "Za vsak del ozemlja je treba imeti pravno argumentacijo. Tu ni pogajanj. V javnosti je predstava, da se bomo pred arbitražnim sodiščem pogajali, pa se ne bomo."

Slovenija ne bo razočarana

Erjavec je prepričan, da Slovenija ob objavi odločitve arbitražnega sodišča ne bo razočarana. DZ je ob potrditvi memoranduma sprejel tudi sklep, ki ponavlja za arbitražnim sporazumom, da mora arbitražno sodišče določiti stik z odprtim morjem, sicer ni opravilo svoje naloge in ni odločilo pravno sprejemljivo za Slovenijo. "Seveda pa moramo mi ta stik pravno argumentirati. In tu je genialna rešitev naših vrhunskih odvetnikov," je dejal minister.

Kot je pojasnil, je mednarodnim odvetnikom, ki bodo v Haagu zastopali Slovenijo, ves čas poudarjal, da sta stik z odprtim morjem in to, da Slovenija ostane pomorska država, slovenski vitalni interes. V tem smislu je po njegovih besedah pripravljena vsa argumentacija Slovenije.

Erjavec se je, kot je povedal, v Parizu na štiri oči srečal z vodjo odvetniške ekipe za Slovenijo Allainom Pelletom. "Zelo natančno sem mu povedal, da arbitražno sodišče ne bo opravilo svoje naloge, če ne dosežemo stika z odprtim morjem."

Glede LB pa je minister, potem ko sta s hrvaško kolegico Vesno Pusić v sredo našla inovativno rešitev, ki bi lahko bila sprejemljiva za obe strani, dejal, da Slovenija ni pod pritiskom iz Bruslja oziroma Washingtona.

Erjavec je za Večer komentiral tudi aktualne politične in gospodarske razmere. Kot najnujnejše naloge morebitne projektne vlade je izpostavil zakonodajo s področja trga dela, referendumsko ureditev in nadaljevanje konsolidacije javnih financ.

O razpadu vladne koalicije pa je med drugim pojasnil, da so se razpoke začele kazati že s proslavo in praporščaki. "Poročilo KPK je prineslo končno ugotovitev, da v takšni vladi ni mogoče več sodelovati," je dejal. Obenem pa je poudaril, da je bil tudi sam nekoliko užaljen, ker je predsednik DL Gregor Virant premiera Janeza Janšo javno pozval k odstopu, še preden bi se o tem pogovorili o koaliciji. "Takrat se je napetost med njima povečala do dimenzij, ko poti nazaj ni bilo več," je pojasnil Erjavec.

Spregovoril pa je tudi o skorajšnji tekmi za predsednika DeSUS. Kot je pojasnil, gre v tekmo zato, ker ima rezultate. Od 2005 DeSUS ves čas dviguje rejtinge in "stranka nima več strahu, ali bo preživela, ampak je močan igralec in ima stalno volilno bazo". Obenem pa je poudaril, da v protikandidatih ne vidi "kakšne sveže poti".

Komentarjev 3
  • pesjan 13:01 09.februar 2013.

    zdaj moja babi tut huda na tebe ,da veš? rekla da si velik gnojjjjjjjj :

  • Villa 12:16 09.februar 2013.

    Kaj se grejo? Kakšna projektna vlada? To obstaja samo v njihovih pokvarjenih glavah. Ali mislijo na tehnično vlado? Dobro vemo, kako se je projekt tehnične vlade končal v italiji. Zelo klavrno, predvsem pa z višanjem davkov, oranjanjem in večanjem privilegijev ...prikaži več posameznikov, milijoni davkoplačevalskega denarja so zginli v Monte dei paschi di siena, 1000 podjetnikov propade vsak dan, ljudje se živi zažigajo. Banda pokvarjena erjavčeva.

  • ennanova 09:52 09.februar 2013.

    Glede levega fašizma.Dnevi kulture, vstajanja in demokracijehttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/779-dnevi-kulture-vstajanja-in-demokracije