Slovenija
3984 ogledov

Evakuacija naših vojakov skupaj z Nemci je padla v vodo

Ameriška vojska v Iraku Epa
Poveljstvo sil Slovenske vojske naj bi danes po pričakovanjih obrambnega ministra Karla Erjavca pripravilo načrt za evakuacijo šestih vojakov iz baze v Erbilu, ki je bila v noči na sredo tarča iranskega raketnega napada.

Sprva je bil predviden umik z nemškimi kolegi, a je Nemčija zaradi umirjanja položaja v državi umik odpovedala.

Kot je v sredo zvečer za POP TV pojasnil minister Erjavec, bo Slovenija kljub temu nadaljevala umik svojih vojakov, tudi zato, ker je bila 1. februarja tako ali tako predvidena rotacija kontingentov.

Na kakšen način bodo izvedli umik, po besedah Erjavca še ni določeno. "Imamo pripravljenih več scenarijev," je zatrdil minister in pojasnil, da bo poveljstvo sil danes pripravilo najboljšo rešitev. Veliko bo odvisno od tega, ali bo nad Irakom odprt zračni prostor, je še dejal minister.

Ponovil je še, da sedanji umik slovenskih vojakov ne pomeni konca sodelovanja Slovenije v misiji Neomajna odločenost v Iraku. "Če bo situacija ustrezna, 1. februarja nadaljujemo s to misijo," je dejal.

O sodelovanju slovenskih vojakov v misiji Neomajna odločenost v Iraku bosta sicer danes opoldne na skupni seji razpravljala odbora državnega zbora za zunanjo politiko in za obrambo. Seja bo potekala za zaprtimi vrati, nanjo pa sta ob Erjavcu vabljena še načelnica Generalštaba Slovenske vojske Alenka Ermenc in zunanji minister Miro Cerar.

Slovenija sicer v tej misiji sodeluje od leta 2016, tudi z enim častnikom na poveljstvu operacije v Tampi v ZDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
 • Lavdan 18:06 09.januar 2020.

  Delajo cirkus kot da bi evakuirali otroški vrtec in ne vojake.

 • Snežinko 10:54 09.januar 2020.

  Ne vem... a ni to VOJSKA? Vojska naj bi bila (poudarek na "naj bi") usposobljena in namenjena natanko in izključno za take primere, ne pa da ob prvem poku vsi bežijo... =bemti vam tako "vojsko"...

 • Avatar omega_v6
  omega_v6 09:35 09.januar 2020.

  Sramoto delate vojski!! Tako se bojite za teh šest vojakov kod ,da bi bili "zlati"!! Če bi šlo za avtobus četrtošolcev nebi tako paničarili kot sedaj,ko gre za dobro izurjene specialce!! Sram me je poslušati to tarnanje za Nemce ni ...prikaži več nevarno seveda pa morajo naši domov na menjavo "pleničk"!! Kaj pa bo,če pride v Sloveniji do kakega "sranja"?? Boste tudi takrat evakuirali vojake??

Sorodne novice