Slovenija
191 ogledov

Evropska komisija z novo zahtevo glede NLB

NLB Anže Petkovšek
Evropska komisija naj bi od NLB zahtevala prodajo polovičnega deleža NLB Vite.

Evropska komisija naj bi od NLB po neuradnih informacijah zahtevala prodajo polovičnega deleža v življenjski zavarovalnici NLB Vita. NLB naj bi zavarovalnico prodala skupaj s KBC Insurance, ki je prav tako polovična lastnica.

V NLB so zapisali, da je prodaja zavarovalnice dodatna zaveza Evropski komisiji zaradi podaljšanja roka za prodajo lastniškega deleža države v NLB, neuradnih informacij pa niso komentirali. "Zaveza o odprodaji NLB Vite je torej še v veljavi, nadaljnjih korakov oz. aktivnosti za izpolnitev te zaveze pa za zdaj ne komentiramo," so dodali.

Evropska komisija naj bi največjo banko v Sloveniji o svoji odločitvi glede prodaje polovičnega deleža obvestila kmalu, poročajo Finance.

Življenjska zavarovalnica je imela lani rekordnih 8,3 milijona evrov čistega dobička. Zavarovalnica, za katero si je NLB prizadevala, da bi lahko ostala v njeni lasti, je lani obračunala za 76,9 milijona evrov bruto premij, kar v primerjavi z letom prej predstavlja devetodstotno rast. Od tega je 73,1 milijona evrov ustvarila z naslova premij življenjskih zavarovanj.

Po neuradnih informacijah Financ naj bi prodajalci pričakovali od 20 do 30 milijonov evrov kupnine.

Država je junija zaključila postopek prodaje 75 odstotkov minus ene delnice NLB, s čimer je zaključila privatizacijo največje slovenske banke. Država je s privatizacijo NLB in dividendami, ki jih je z naslova delnic NLB prejela od leta 2015, iztržila 1,21 milijarde evrov, samo za dokapitalizacijo pa je medtem v sanaciji konec leta 2013 namenila 1,55 milijarde evrov.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.