Slovenija
26892 ogledov

Evropski mediji udarili po Janši

Janez Janša
1/5
Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
"Mednarodni opazovalci se bojijo, v katero smer bo zavila Slovenija," piše Guardian.

"Kampanjo je gradil na obljubah, da bo izsušil močvirje, na Twitterju je napadal svoje politične nasprotnike, v državo pa je na populističen način pripeljal tudi proti migrantsko retoriko," so zapisali v britanskem časopisu.

Toda to ni Donald Trump, niti Viktor Orban. To je Janez Janša, nekdanji slovenski premier, čigar desničarska stranka vodi v javnomnenjskih raziskavah pred nedeljskimi volitvami, dodajajo v Guardianu.

Čeprav Slovenijo svet dojema kot zgodbo o uspehu, so mednarodni opazovalci v skrbeh, v katero smer bo država zavila po volitvah.

V kampanji je Janša, ki je zaradi svoje vloge pri osamosvajanju države za nekatere Slovence junak, pozval k izsušitvi birokratskega močvirja, prek Twitterja pa je napadel "degenerirano levico", kot ji pravi.

Janez Janša | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Slovenija je močno občutila begunski val, ki se je leta 2015 usul prek države, potem, ko je sosednja Madžarska zaprla svoje meje.

A čeprav je v Sloveniji ostala le peščica beguncev, je vprašanje migracij igra ena ključnih kart, na katero igrajo politične stranke v kampanji. V Guardianu so opazili predvolilne plakate stranke SDS, na katerih so begunci in znak stop. Le če bo Slovenija brez migrantov, bomo lahko varni, so se obregnili ob njihov slogan.

Miro Cerar, Alenka Bratušek, Janez Janša, Dejan Židan in drugi na soočenju predsednikov strank Najnovejše Slovenija Se nam obeta presenečenje na levici?

Do Janše so kritični tudi v evropski ediciji Politica, češ, da se bo najverjetneje povzpel na oblast z nasprotovanjem evropskim migracijskim politikam.

Ne samo, da sta bila oba politična disidenta, Janša kopira Orbanove politike, ne nazadnje pa mu v kampanji pomaga Orban sam, piše Politico.

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja. Anže Petkovšek

Janševa zmaga bi po mnenju Politica pomenil še en glas proti migracijam za mizo voditeljev EU. Najverjetnejši zmagovalec volitev namreč obljublja prihodnost brez migrantov.

Soočenje predsednikov strank na TV Slovenija Javno mnenje Slovenija Dve veliki presenečenji zadnjih anket

Pri Politicu so opazili, da je Janša na enem od zborovanj dejal, da temne sile poskušajo preprečiti drugo pomlad, s čimer se je obregnil ob včerajšnje proteste za naslovom 'Proti sovraštvu'.

Na pisanje Guardiana in Politica so se v SDS odzvali tako. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 59
  • kapibara1 21:02 02.junij 2018.

    http://www.priznajem.hr/novosti/svijet/svi-pricaju-ovom-videu-pogledajte-zasto-govor-srbijanskog-zastupnika-lgbt-lobijima-dva-dana-pogledalo-gotovo-2-milijuna-ljudi/

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 20:12 02.junij 2018.

    Vsaki naj voli po svoji vesti vendar so te volitve zelo pomembne za državo in demokracijo!! Ljudje,ki prihajajo ne prihajajo zaradi vojn ampak zato,ker bi radi lepo živeli na tuj račun!! Nikoli nisem bil proti prihodu beguncev iz Bosne saj ...prikaži več sem vedel,da ljudje prihajajo,da bi zaslužili za kruh z svojim delom!! Prišlo jih je ogromno vendar so se vključili v okolje in razen jezika jih ne ločim od Slovencev!!

  • Rudnik12 19:18 02.junij 2018.

    Upam, da JJ zmaga.