Slovenija
38 ogledov

Facebook: ena fotografija, kup lažnih profilov

Facebook Shutterstock
Zloraba podatkov za lažne profile. "V tem trenutku bi, če bi lahko, kar nekoga kazensko ovadil. To je čista kraja identitete," nam je povedal jezni bralec, čigar sliko so si nepridipravi sposodili za uporabo neresničnih Facebook računov.

"Obstaja več računov, za katere sem izvedel prek prijateljev. Prvega sem prijavil že prvega junija, a do zdaj nisem prejel še nobenega odgovora odgovornih oseb," razlaga bralec, čigar osebne podatke hranimo v uredništvu.  Drugi profil je odkril danes in ga prav tako prijavil. Odgovora zaenkrat še ni prejel.

2. primer lažnega profila | Avtor: Prtscreen Facebook Prtscreen Facebook
Kot pravi, razmišlja, da bi ob tolikšni obljudenosti socialnih omrežij potrebovali urad za socialna omrežja, na katerega bi se oškodovanci v takšnih primerih lahko obrnili. "Facebook bi lahko bolj koristno uporabil svojo preoglaševano aplikacijo prepoznavanja obrazov, s katero je možno nekoga označiti na slikah. Z njo bi morali iskati tudi dvojnike," meni.

Na lažna profila so ga opozorili prijatelji, v uredništvu pa smo njegovo fotografijo našli še na petih Facebook profilih. Kljub temu ne namerava zapreti svojega računa na Facebooku, saj meni, da "s tem problema ne bi rešili".
1. primer lažnega profila | Avtor: Prtscreen Facebook Prtscreen Facebook
Bralčeva zgodba je še en primer zlorabe objavljenih podatkov na Facebooku. Informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar že dolgo opozarja, da moramo biti pazljivejši pri tem, kaj delimo z drugimi. "Bolj se moramo začeti spraševati, kaj imamo na Facebooku. Slednji pač ni zaprto omrežje, je ogromna zbirka osebnih podatkov. Ko je stvar enkrat na internetu, nikoli več ne veš, kje vse še bo in kdo vse ima dostop do tega," nam je denimo dejala pred časom, ko so hekerji vdrli v profil ustanovitelja Facebooka, Marka Zuckerberga.

Komentarjev 4
  • Undertaker 07:27 27.julij 2011.

    Čist se strinjam s tabo.

  • zic 19:19 26.julij 2011.

    ha ha ha, točn tko!!!

  • doomchi 17:04 26.julij 2011.

    Tu je krivda popolnoma na uporabnikovi strani. Na Facebooku ima možnost nastavitve zasebnosti, kot je naprimer ta, da si ljudje ki jih na Facebooku nima pod prijatelji, ne morejo ogledovati njegovega profila, oziroma vidijo samo prikazno fotografijo in pa ime ...prikaži več ter priimek. Tako da je krivda popolnoma na njegovi strani, če si ne more vzeti 2min da si uredi zasebnost na Facebooku.Saj veste kako pravijo naši južni bratje... Nije žvaka za seljaka.