Slovenija
1918 ogledov

Fafangel: Višali bomo kapacitete, dokler bo šlo

Testiranje na covid-19 Profimedia
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so izpeljali reorganizacijske ukrepe, a dr. Fafangel opozarja, da bo treba povečati kapacitete tudi drugje.

"Na začetku smo zmogli približno 15, maksimalno 20 primerov dnevno. Zdaj delamo 80 primerov na dan, danes sto. Reorganizirali smo se, premestili kapacitete iz drugih centrov na center za nalezljive bolezni. V klicnem centru nam pomaga približno 15 študentov medicine, ki delajo pod nadzorom epidemiologa specialista," je spremembe v organizaciji naštel dr. Mario Fafangel. Na NIJZ so sicer že dlje časa opozarjali, da potrebujejo dodatne ljudi. 

Trenutno razmerje primerov, ki jih opravijo epidemiologi in klicni center, je približno 50:50. Če bo treba, bodo odprli še en klicni center na drugi lokaciji. "Epidemiologija je tu, da naredimo naš del. Kapacitete bomo višali, dokler bo šlo. Treba pa je povečati tudi kapacitete primarja, bolnišnic. Zdaj je čas, da premaknemo zadeve naprej," je dejal Fafangel, saj ni dovolj, da samo epidemiologi povečajo svoje kapacitete. Krepiti je treba kapacitete laboratorijev in odvzemnih mest. Veliko pripomore tudi to, da se oseba, ki je napotena na testiranje, samoizolira.  

Drugi del je tisti, ki ga lahko opravi vsak posameznik - gre za upoštevanja higienskih navodil, vzdrževanja fizične distance, nošenja mask, uporabe aplikacije. "Vse to je potrebno, da ne naredimo tega, kar smo naredili v prvem valu," je spomnil na zapiranje države, čemur se zdaj želimo izogniti. 

Fafangel je dejal, da vse osebje dela maksimalno in se osebno zahvalil vsem, ki v teh trenutkih dajejo vse od sebe. 

Testiranje na covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

Skrajšati bo treba čakalno dobo za testiranje

Dober in hiter dostop do testa je ključen v boju z virusom. Če je dostop do testa hiter, je okužen posameznik lahko hitro izoliran, kar pomeni, da ne širi virusa naprej. Idealno bi bilo, da bi se čakanje na test in rezultat skrajšalo na največ dva dni, kar bi pomenilo, da bi sicer polovili le 60 odstotkov kontaktov, ampak bi bila epidemija še vedno v fazi, ko je število R 1.   

Da moramo še povečati število testov, meni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin. "To lahko dosežemo tako, da razbremenimo nekatera vstopna mesta, razširimo obravnavo. Nedopustno je, da mi laboratoriji tekmovali med seboj, kdo bo obdelal več testov. Potrebni so organizacijski ukrepi. NIJZ je tukaj svoje že storil," je bil jasen Kacin. Po njegovih besedah je predsednik vlade Janez Janša danes preverjal pri pristojnih ministrih, kaj je bilo storjeno na področjiu dokupovanj dodatne opreme. Kacin meni, da se ne sme zgoditi, da bi rezultati testov bili obdelani naslednji dan po tem, ko so bili odvzeti, saj bi to pomenilo, da bi se rezultati prenašali, kar bi privedlo do nihanj in bi bili trendi nerealni. 

dom za upokojence Slovenija Še več slabih novic iz Maribora: V enem domu za starejše kar 22 okužb

Če ne bi bilo pandemije, ne bi bilo treba sprejemati ukrepov in spremeniti vzorca vedenja. "Čakamo cepivo, ampak slišali ste, kaj se je zgodilo," je spomnil na obvestilo univerze Oxford, da so morali začasno ustaviti razvoj cepiva proti covidu-19. "Prav je, da je to jasno komunicirano. Ob prvem znaku, ko se nekaj nakaže, se zadevo ustavi in preuči, kar pomeni, da se ne dodajajo novi kandidati za cepljenje in se preiskuje, kaj se dogaja s temi, ki so že bili cepljeni. Ker ne vemo, kdaj bo cepivo, moramo imeti druge ukrepe, ki so še znosni."  

"Karantena mora biti sprejemljiva na dolgi rok"

Vlada je na predlog stroke skrajšala obdobje karantene, tako epidemiološke kot pri vstopu v državo. Od 13. septembra bodo karantenske odločbe izdane za 14 dni. "Temu bomo prilagodili naše delo. Na čem sloni ta odločitev? To sicer prinaša nekoliko povišanje tveganja, a odločitev sloni na inkubacijski dobi virusa. V desetih dneh se pojavijo simptomi pri veliki večini tistih, ki zbolijo. Po 10 dneh jih zboli približno 7 odstotkov. Če to preračunamo na število karanten, je to nekaj manj kot deset primerov na mesec," je povedal. 

"Virus je prilagojen, da se širi in ne bomo ga ustavili. Karantena mora biti sprejemljiva na dolgi rok, da lahko damo vire na druge ukrepe, ki bodo bolj učinkovito ščitili zdravje," je pojasnil.  

alkohol Slovenija V Mariboru se je na praznovanju 80-letnice okužilo 16 ljudi

Ni pa še jasno, ali bo nova dolžina karantene veljala tudi za tiste, ki že imajo izdano odločbo o karanteni. "To je vprašanje za ministrstvo za zdravje. Do tega trenutka nimamo njihovega uradnega tolmačenja. Čas, da to objavijo, imajo do sobote do polnoči," je odgovoril Kacin, ki je v četrtek na seji vlade na to opozoril ministra za zdravje Tomaža Gantarja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Lendevella
    Lendevella 00:47 12.september 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu --- www.Sextis.fun

  • wamewa7230 23:27 11.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com

  • Avatar praufo
    praufo 14:02 11.september 2020.

    pa kaj dela ta zdravstvo, a se jim je odpelal ... se pravi testiran za to vašo kurčevo korono bo taokj, medtem ko bo vse ostalo čakalo , še do zobarja ne morš, še osebni dohtar se ne javi, ... ...prikaži več ja dejte na ulici vsakega testirat , pa komaj čakam da gre pol slovenistana v karanteno ... budale