Slovenija
8683 ogledov

Fajon: "Ne gre za grožnjo!"

Tanja Fajon Epa
Zunanja ministrica znova o nadzoru na meji.

Izjava o tem, da je Slovenija na meji s Hrvaško pripravljena uvesti nadzor, ko ali če bo to potrebno, ni bila grožnja, je danes poudarila zunanja ministrica Tanja Fajon. Šefica diplomacije je na novinarski konferenci pred lokalnimi volitvami v odgovoru na novinarsko vprašanje dejala še, da ne vidi razlogov, da bi Slovenija tak nadzor uvedla.

"Pravzaprav ne razumem, zakaj je ta izjava dvignila toliko prahu. Ne gre za nič drugega kot to, da se vse države, ki so v schengenskem območju, lahko, če imajo kakršnakoli tveganja, odločijo uvesti notranje kontrole," je dejala Fajon. Pri tem je poudarila, da za zdaj ne vidi razlogov, da bi Slovenija tako ravnala.

Pojasnila je, da notranji nadzor meja že sedem let izvaja peščica držav znotraj schengenskega območja, kar pa je po njenih besedah v nasprotju s pravnimi podlagami, ki državam tak nadzor omejujejo na dve leti.

Ministrica je v ponedeljek spričo naraščajočega števila prihodov nezakonitih migrantov v EU dejala, da lahko za Slovenijo notranji nadzor, ki ga izvaja več držav članic schengenskega območja in je v nasprotju s pravom EU, predstavlja resen problem in velik izziv.

Slovenija si po njenih besedah ne želi, da bi s porastom števila nezakonitih prebežnikov postala nekakšen žep. Zato ves čas opozarja svoje kolege v EU, da je treba v schengnu postaviti jasna pravila in omejiti notranji nadzor, če ta res ni potreben.

O vstopu Hrvaške v schengensko območje bodo notranji ministri držav članic predvidoma odločali 8. decembra. Če bo Svet EU podprl vstop, pa se bo schengnu pridružila 1. januarja 2023. 

Novice: Dodatne kadrovske spremembe. To je sklenila vlada. Vlada RS, vlada Robert Golob Slovenija Slovenija bo Hrvaški dala zeleno luč, v zameno ne bo dobila nič Meja s Hrvaško hrvaška meja Slovenija Fajonova tudi po 1. januarju ne izključuje nadzora na meji s Hrvaško

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 17
  • villa 06:31 19.november 2022.

    Vsi bodo ostali ali pa prisli samo do Slovenije, saj jim bodo drugod vsa vrata zaprta. Res hvala, kaj nam prinesla samostojna Slovenija.

  • Avatar luckyss
    luckyss 05:17 19.november 2022.

    Vidim, da nekateri nimate pojma, kaj se dogaja...Prevalili smo obveznosti schengenske meje na Hrvateke, na njihovo mejo pa bomo PO POTREBI dali kontrolo. Povsem zakonito ..Kot vemo, je migrantom osnovni cilj PRVA država Schengena, ki potem služi kot odskočna deska ...prikaži več za pravi cilj, ki je Nemčija in ostale bogate države EU.Mi ostajamo prehodna država, Edina razlika bo verjetno, da bodo Hrvatje migrante po novem vozili na Madžarsko mejo, ker jim ne bo v interesu, da Slovenija uveljavlja mejno kontrol

  • mirror 20:04 18.november 2022.

    V golobnjaku je kaos. Vse je poneznaženo.