Slovenija
32 ogledov

Fekalije med zelenjavo

slovenija 23.01.14. fekalije, Zgornje Skofije, greznica, foto: Edmund Gaspar Edmund Gaspar
Poraba javnega denarja. V Kopru "lišp", okoli njega pa fekalni izpusti v naravo, saj kanalizacije ni.

Koper. "Škofije so ena od največjih krajevnih skupnosti v občini, imajo več kot 950 gospodinjstev, a le 110 kanalizacijskih priključkov. Nekatere hiše imajo greznice, številni objekti pa so priključeni na stare vaške kanalizacije, ki se končujejo z izpustom v naravo. Komunala pa nam je z začetkom leta začela zaračunavati storitev praznjenje greznic, čeprav nima niti ustreznih evidenc, saj hkrati občane poziva, naj ji sporočimo, kdo je priključen na javno kanalizacijo in kdo bi se lahko," opozarja Edmond Gaspar, krajan Škofij.

Račune za storitev bodo tako dobili celo tisti, ki greznic sploh nimajo. Za povprečno gospodinjstvo lahko novi stroški znašajo od osem do deset evrov na mesec. S komunale odgovorov na naša vprašanja nismo dobili, je pa to javno podjetje zaradi negodovanja ljudi sklicalo sestanek predstavnikov krajevnih skupnosti, na katerem so jim med drugim povedali, da bi za ureditev kanalizacijskega omrežja potrebovali 70 milijonov evrov. "Ta ocena velja samo za izgradnjo omrežja za strnjeno poseljena območja; a težava je, da v proračunu občine in tudi v projekciji do leta 2017 tega denarja ni," dodaja sogovornik.

Fantazmagorični načrti

Na koprsko občino smo naslovili vprašanje, na kakšni osnovi so sploh določili prioritete proračuna, a odgovora nismo dobili. V zadnjih desetih letih je področje vlaganj in izgradnje javnega kanalizacijskega omrežja po mnenju številnih povsem zanemarjeno. "Koper se 'lišpa', nekatere predvidene investicije so nerazumljive, fantazmagorične in bizarne glede na dejanske potrebe po izboljšanju življenjskih razmer občanov," meni Gaspar. Med predvidenimi investicijami koprskega proračuna tako najdemo nakup zgradb (8,7 milijona evrov), za nakup opreme milijon, za novogradnje dobrih 22 milijonov, za študije o izvedljivosti projektov pa 2,3 milijona evrov, torej skoraj polovico denarja, ki bi bil potreben za ureditev kanalizacije. Tudi za plače bodo porabili desetino več kot lani.

Komentarjev 3
  • Lavdan 11:34 26.januar 2014.

    To velja za celo Slovenijo. Važno da lobiji prodajajo individualne čistilne naprave. Komunalna podjetja si izmišljajo načine kako bi nas še bolj kradli in nič naredili.Gradbena podjetja bi lahko gradila infrastrukturne objekte, stanovanj tako nimajo komu prodati.

  • maresem 09:03 26.januar 2014.

    Bodo Gašpar Gašpar iz luke luke Koper z Popovim blagoslovom vse zrihtali in sanirali.

  • motorcki 23:01 25.januar 2014.

    imeli bi svojo občino,pa jim iz avtokampa ADRIA kanalizacija teče direkt v morje.