Slovenija
50 ogledov

Ferko ostaja na položaju Elana

Ferko Renata Reneja Škrjanec
Predsednik uprave Elana Robert Ferko ostaja na položaju podjetja, je odločil nadzorni svet družbe. Če bo kriminalistična preiskava, ki poteka v Elanu, pokazala nepravilnosti, pa bo nadzorni svet primerno ukrepal.

Splošna ugotovitev iz poročila posebne revizije o preveritvi posameznih poslov Elana v zadnjem obdobju je, da je nekaj nepravilnosti sicer bilo, vendar pa do oškodovanja družbe ni prišlo. Posli so bili bodisi pravočasno ustavljeni bodisi je bila škoda povrnjena, je po današnji seji nadzornega sveta povedala njegova predsednica Kristina Rovšek.

Poudarila je, da nadzorni svet na tej podlagi "nima osnove za krivdni odpoklic Ferka ali kaj podobnega". Se je pa svet odločil, da bo primerno ukrepal, če bodo preiskave, ki potekajo v družbi, pokazale kakšne nepravilnosti in odgovornost uprave. Uprava Elana za zdaj ostaja tričlanska, vodi pa jo Ferko, ki po današnji seji ni želel dati izjave.

Kot je opozorila Rovškova, trenutne razmere v družbi negativno vplivajo na njeno poslovanje. "Z vsemi vpletenimi stranmi bomo poskušali najti pametno rešitev, kar bo tudi stvar uprave in lastnikov," je dejala in pojasnila, da so zdaj organi družbe angažirani v postopkih, ki niso redno poslovanje, kar za podjetje ni optimalno.

Nadzorniki pa so ob obravnavi osemmesečnih rezultatov danes upravo zaprosili tudi za opredelitev ukrepov za dosego planiranih ciljev. Poslovanje od januarja do avgusta je sicer po zagotovilih vodstva potekalo po načrtih.

Negativen vpliv preiskav in nejasnosti v vodstvu podjetja imajo negativen vpliv tudi v postopku iskanja strateškega partnerja in dokapitalizacije podjetja. Trenutno v Elanu potekajo skrbni pregledi. Pet tujih podjetij in investicijskih skladov naj bi skrbne preglede končalo do sredine oktobra.

Ali bo vodstvo Elana izsledke revizije predstavilo tudi lastnikom, ki so revizijo naročili, še ni jasno, saj nadzorniki danes o tem niso govorili. Revizija sicer razjasnjuje domnevno sporno izplačilo nagrade Ferku prek kadrovske agencije A.S.O. v vrednosti 80 tisoč evrov, poskus privatizacije avstrijskega hčerinskega podjetja in prodajo nepremičnin ter projekt izdelave novega smučarskega čevlja.

Medtem kriminalisti in protikorupcijska komisija nadaljujejo s preiskavo spornih poslov, med katerimi so tudi prodaja nepremičnin in plovila pod ceno. Na domnevne nepravilnosti jih je opozoril nekdanji člani nadzornega sveta Marko Jaklič, ki je iz sveta tako kot ostali nadzorniki odstopil.

Nov nadzorni svet je z delom začel poleti, v začetku tega meseca se je zaradi obsežne kriminalistične preiskave sestal na izredni seji in svojega predsednika Aleša Zupančiča zaradi preprečitve morebitnega dodatnega oškodovanja družbe imenoval za člana uprave, njegovo mesto pa je zasedla Rovškova. Kdaj bo naslednja seja, Rovškova še ni mogla napovedati, poudarila je le, da bo v čimkrajšem možnem času.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.