Slovenija
35 ogledov

Resnični ali "urejeni" najem delovne sile

Preiskava v Elanu Iztok Golob
"Mogoče pa kdo ne želi, da se Elan proda," namiguje vir blizu Elana.

"Ta situacija je pretirana in medijsko napihnjena. Komu je v interesu, da se kriminalistične preiskave takole slikajo na televiziji in da so mediji na kraju dogodka pred kriminalisti. Mogoče pa si kdo želi, da se prodaja Elana ne bi zgodila, ali pa želi zamaskirati kakšne druge stvari," je včerajšnje kriminalistične preiskave, v središču katerih se je znašel prav prvi mož Elana Robert Ferko, komentiral dober poznavalec razmer v Elanu.

Na vprašanje, ali bi lahko bil ta nekdo, ki mu prodaja ni v interesu, kar Uroš Korže, bivši sanator Elana, ki se zdaj že več let prek sodišča bori za izplačilo večmilijonske nagrade, sogovornik meni, da "se njegov položaj s prodajo samo izboljša", zato mu zavlačevanje prodaje ne bi koristilo.

Kako se bo na kriminalistične preiskave odzvalo pet potencialnih kupcev, ki so za Elan že oddali nezavezujoče ponudbe, ki naj bi bile "precej solidne", še ni mogoče napovedati, ocenjuje sogovornik.

Od ponedeljka skrbni pregledi

Potrdi pa, da potencialni kupci od ponedeljka v Elanu izvajajo skrbne preglede. Do oddaje zavezujoče ponudbe pa imajo še približno slab mesec. Tako naj bi bilo že konec oktobra znano, ali je katera od ponudb finančno tudi sprejemljiva za obstoječe lastnike, da prodaja bo, pravi.

Normalen poslovni model?

A ko ga vprašamo, ali vendarle ni čudno, da Elan kot državno podjetje delovne sile ne zaposluje ampak najema prek agencije, kjer je vedno mogoče, da gre tudi za poslovno povsem nepotreben strošek, najprej odvrne, da je to "danes nekaj povsem normalnega".

Trditev poskuša podkrepiti, da delovno silo danes prek agencij najemajo že vsi, "tudi Colarič v Krki jo". A ko vztrajamo, da revizorjem in nadzornikom vendarle ni bi smelo biti tako težko ugotoviti, ali gre res za najemanje določenega dela zaposlenih zaradi neke fluktuacije in občasnega večjega ali manjšega obsega dela v proizvodnji, ali pa pravzaprav za model, kako s pomočjo faktur za te storitve iz podjetja odpeljati določen denar, sogovornik pritrdi, da je to seveda treba natančno raziskati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.