Slovenija
57 ogledov

Fakulteta ji želi prodati mačka v žaklju

Bomba na filozofski fakulteti Saša Despot
Študentka, ki ji za dokončanje študija po starem programu manjka le diplomski izpit, bi se morala po novem vpisati v tretji letnik, plačati šolnino in šele naknadno bi izvedela, katere izpite ji bodo priznali.

Študentka univerzitetnega študija francoščine in angleščine na Filozofski fakulteti v Ljubljani je opravila vse izpite, uspešno zagovarjala diplomski nalogi na obeh smereh, zataknilo pa se ji je pri diplomskem izpitu. Ker študija po starem programu ne bo zaključila do konca septembra 2016, je zdaj njena edina možnost, da ga dokonča po bolonjskem programu. 

PREBERITE ŠE: 

Zanima jo, kaj bi to zanjo pomenilo, katere obveznosti bi morala opraviti in koliko bi jo to stalo, a ne dobi jasnih odgovorov. "Za ta prehod je treba napisati prošnjo, potem dobite odločbo na to prošnjo in v tej odločbi vse piše, kaj morate še opraviti za dokončanje študija po bolonjskem programu," so ji avgusta odgovorili v študijskem referatu. "Za dokončanje po bolonjskem programu se je treba vpisati v tretji letnik tega programa, če izredno, je treba plačati šolnino. Ta je 2800 evrov, če pa je kaj obveznosti že priznanih, se šolnina za te obveznosti zniža."

Motijo jo nejasne informacije

Študenti | Avtor: Profimedias Profimedias
Študentko najbolj moti in jezi, da ni dobila jasnih informacij glede prehoda na bolonjsko stopnjo, čeprav je o tem spraševala že lani pomladi. Po podatkih, ki jih je takrat dobila, bi bil ta prehod relativno enostaven. "Povedali so mi, da se mi bodo priznali vsi izpiti, da bom morala narediti nekaj diferencialnih, a da bom konec koncev za to dobila priznano tudi za pol stopnje višjo izobrazbo," je pojasnila. "Eno leto sem bila mirna, nakar pride do mene pomladi novica, da ta prehod ne bo tako preprost in še sedaj ne vemo, takih nas je namreč več, koliko izpitov nam bodo naprtili."

V podobni situaciji je več študentov

V izogib kritikam, da je "falirana študentka", pove, da je predavanja poslušala pred petimi leti in uspešno opravljala študij, dokler se ji ni življenjska situacija vmes spremenila, zato se ji je študij zavlekel. "Pri kolegici, ki je v isti situaciji, so se predavanja zaključila pred tremi leti," razlaga študentka. "Če so vse generacije imele priložnost dokončati v času, ko jim je življenjska situacija to dopuščala, zakaj je bila nam ta pravica odvzeta." 

Poudarja, da ni edina, ki je v takšni situaciji. "Poznam več primerov, nekatere so demoralizirane," pravi, in upa, da jim bodo z objavo v medijih na fakulteti, tudi na drugih smereh, kjer so študentje starih programov v podobni situaciji, prišli bolj naproti. 

Za pojasnila smo zaprosili tudi Filozofsko fakulteto, a na odgovore še čakamo. 

irma.hus@zurnal24.si

Komentarjev 13
  • sončnica30 09:28 27.september 2016.

    V takšnih primerih, ko je študent že opravil vse obveznosti fakultete skupaj z diplomo (dokončal študij in ne ostal nekje na sredini!), in manjkajo le diplomski izpiti, bi morali dati možnost dokončanja študija po starem programu (npr. vsaj še en ...prikaži več ali dva roka za diplomske izpite). Če pa ne pa za dokončanje študija postaviti takšnim študentom jasne informacije pred vpisom na bolonjski program, kateri izpiti se priznajo s tem prehodom.

  • marmije 08:40 23.september 2016.

    Dipl. strojnik ni delavec, da bo izvijač držal. In kaj imate vi v bistvu proti 'bratom'? Moja žena je enkratna ženska!

  • primoz.g 00:59 23.september 2016.

    pol pa srečaš dipl ing strojnika, ki ne zna držat v roki izvijača, v bistvu niti ne ve kako se mu po slovensko reče, ve pa kako se mu reče po bratsko, kao recimo шрафцигер