Slovenija
13 ogledov

Fitch z lepšimi obeti za Slovenijo

Fitch bonitetna agencija EPA
Bonitetna agencija Fitch je danes zvišala obete za Slovenijo z negativnih na stabilne. Ob tem opozarja, da lahko trenutna politična kriza v državi in verjetne predčasne volitve ogrozijo izvedbo načrtovanih strukturnih reform.

"Politična nestabilnost ogroža izvajanje programa strukturnih reform v letih 2014-2015, vključno s privatizacijo ključnih podjetij v državni lasti," je agencija Fitch zapisala v sporočilu, objavljenem na njenih spletnih straneh. Dodala je, da so reforme, ki jih je slovenska vlada sprejela v zadnjih letih, pripeljale do hitrejšega gospodarskega okrevanja od pričakovanega, ki pa bi se v letu 2015 lahko nadaljevalo le skromno.

Potem ko se je lani izognila potrebi po mednarodni pomoči, se Sloveniji obetajo predčasne volitve, ki jih je povzročil spor za vodstvo znotraj največje vladne stranke PS, je zapisala bonitetna agencija s sedežem v Londonu. Predsednica vlade Alenka Bratušek je v začetku tedna napovedala, da bo po izgubi vodilnega položaja v stranki odstopila, hkrati pa se je začela s koalicijskimi partnerji pogovarjati o prvem mogočem datumu predčasnih volitev.

Namesto negativne pozitivna gospodarska rast

Zdaj Fitch ugotavlja, da so ukrepi slovenske vlade konec leta 2013 in v začetku leta 2014 bistveno zmanjšali tveganja, ki spremljajo bančni sektor. Zaradi 3,2-milijardne injekcije iz državnega proračuna v banke se je kapitalska ustreznost bančnega sektorja januarja letos povečala na 13,6 odstotka, kar je 3,4 odstotne točke več kot konec leta 2012.

Slovensko gospodarstvo okreva hitreje, kot se je pričakovalo. Agencija Fitch je tako zvišala napoved o gospodarski rasti za leto 2014 na 0,5 odstotka, potem ko je njena prejšnja napoved kazala na skrčenje obsega bruto domačega proizvoda za 0,6 odstotka. Izboljšanje napovedi je posledica vedrejših napovedi za območje evra ter postopnega okrevanja domače potrošnje, je pojasnila.

Komentarjev 2
  • jons 04:37 03.maj 2014.

    Narobe svet. Bolj ko tonemo, bolj nam mediji servirajo namige o naši svetli prihodnosti.Še pomnite njihove vsakodnevne "Dobro jutro lakota, dobro jutro revščina", ampak takrat nam je šlo res dobro v primerjavi z današnjo situacijo.

  • lukaz 12:23 02.maj 2014.

    Super. Zdaj smo se dve leti zelo drago zadolževali zaradi takih ocen oz. obetov. Sedaj, ko smo pa čez glavo v dolgovih, so se pa zbali, da ne bodo dobili vrnjenih kreditov in so nam malce zvišali oceno oz. jo ...prikaži več še bojo, da se bomo lahko še za malenkost ceneje zadolžili in Ameriki vrnili kredite!!!Naši politiko bodo pa to ''oceno'' z veseljem izkoristili in nas zadolžili do leta 2300.