Slovenija
523 ogledov

Furs bo kaznoval zavezance z neprijavljenimi finančnimi računi v tujini

FURS Saša Despot
Jeseni bo stekla avtomatična izmenjava podatkov o finančnih računih, ki jih imajo državljani članic EU in OECD odprte v tujini. Zavezanci so ob odprtju računa v tujini dolžni sami seznaniti Finančno upravo RS (Furs). V nasprotnem jim grozi kazen.

Furs bo podatke o finančnih računih bank in hranilnic, kot so plačilni, depozitni ali skrbniški računi, ki jih imajo naši rezidenti odprte v tujini, na podlagi avtomatične izmenjave informacij začela od večine držav prejemati septembra.

To pomeni, da bo prejela podatke o vseh finančnih računih (vključno s podatkom o stanju ali vrednostjo računa), ki jih imajo rezidenti Slovenije odprte v tujini. V primeru kateregakoli depozitnega računa (poslovni, čekovni, varčevalni itd.) bo prejela tudi podatek o skupnem bruto znesku obresti, vplačanih in pripisanih na finančni račun med koledarskim letom.

Osem dni časa za prijavo računa v tujini

Ob tem pa na Fursu opozarjajo, da mora vsak zavezanec, ki ima odprt plačilni račun v tujini, tega v osmih dneh od odprtja prijaviti finančnemu uradu. Če tega ne stori, je za fizično osebo zagrožena globa od 200 do 1200 evrov, za fizično osebo, ki opravlja dejavnost, od 800 do 10.000 evrov, za pravno osebo pa od 1200 do 30.000 evrov.

Vendar doslej te kršitve niti niso mogli ugotavljati, saj bi morali finančni urad vsake posamezne države zaprositi za podatek o morebitnem obstoju finančnega računa za vsakega zavezanca posebej.

Prve podatke o finančnih računih si bo večina sodelujočih držav začela avtomatično izmenjavati septembra za leto 2016, nekatere pa so si izborile enoletno prehodno obdobje. Med njimi sta denimo tudi Avstrija in Švica, ki bosta prvo avtomatično izmenjavo podatkov izvedli šele septembra 2018.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
 • Ludvik Miholic 17:03 08.januar 2017.

  ha-ha mojega racuna ze nedobijo ker sem drzavljan svedske pa svedi od svojih drzavljanov nedajo nobene podatke se je durs zajebo

 • Avatar Leon
  Leon 12:20 08.januar 2017.

  To je slovenska klasika nomenklature ,udri po siromakih ! Podobno kot so materi samohranilki ukinili otroški dodatek ,ker je otrok imel na svojem računu v banki nekaj denarja(mislim da 3000 €), ki ga je nakazoval vesten oče mino zakonsko določenega ...prikaži večga zneska ,kar pa mati ni mogla dvigniti . Nekje je treba začeti lajajo naši birokrati in pravni hegemoni .

 • Janez_53 11:08 08.januar 2017.

  Omenjenih 5000 računov je odprtih v Avstriji.